Nusidirbęs Seimas

Parlamentarai džiaugiasi, kad pasibaigusi pavasario sesija šios kadencijos Seimui buvo viena produktyviausių. Nusiplūkę politikai nuo tiesioginių pareigų tikisi atsipūsti ne tik vasarą, bet ir per rudens sesiją.

Pratęstą Seimo pavasario sesiją prieš kelias dienas baigę parlamentarai lengviau atsikvėpė. Dar visai neseniai apie poilsį jie nė svajoti negalėjo – Seimo nariams iki vėlaus vakaro tekdavo užsibūti plenarinių posėdžių salėje, stengiantis išspręsti per kelerius metus susikaupusius svarbius klausimus. Tačiau už šiuos vargus jiems bus atlyginta. Rudenį Seimo vadovybė ketina koreguoti parlamentarų darbo laiką taip, kad posėdžių salėje jiems tektų leisti kuo mažiau laiko.

Padėjo įkalbinėjimai.
Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas pasibaigusią pavasario sesiją įvertino teigiamai. Nepaisant to, kad parlamentarams nepavyko nuveikti visų suplanuotų darbų, tačiau jie vis tiek labai pasistengė. „Nuveikta daugiau negu buvau suplanavęs balandžio pradžioje, kai tapau Seimo pirmininku. Tuomet vaizdas man atrodė esąs žymiai liūdnesnis”, – prisipažino Č.Juršėnas.

Suremti pečius ir nuversti kalną darbų Seimo narius pirmiausia privertė tai, kad kai kurių sprendimų nebebuvo galima atidėti. Prisidėjo ir Seimo vadovybės pastangos ieškoti frakcijų sutarimo svarbiausiais reikalais. „Buvo tariamasi su visomis Seimo frakcijomis ar net atskirais parlamentarais. Įtikinėjimas, žinoma, ne visada atnešė norimų rezultatų, bet kartais pavykdavo”, – pasakojo Seimo vadovas.

Č.Juršėnas patenkintas, kad paskutinę sesijos dieną kolegos parlamentarai palaimino profesionalios kariuomenės kūrimą, atvėrė kelią policijos reformai, referendumui dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimo. Ne ką mažiau svarbūs ir paskutinę minutę šiaip ne taip išspręsti skubūs socialiniai klausimai.

Raudoni šauktukai

Tačiau pasibaigusi pavasario sesija Č.Juršėną vertė ne tik džiūgauti. Jis apgailestavo, kad Seimui pristigo politinės valios išspręsti kai kuriuos labai reikšmingus klausimus. Tarp tokių – keli svarbūs eurointegracijos darbai, užsitęsusi aukštojo mokslo reforma, vietos savivaldos reikalų sureguliavimas, Aukščiausiojo teismo pirmininko atleidimas ir paskyrimas.

Seimo nenuveikti darbai nusikėlė keliems mėnesiams. „Viskas persikelia į rudens sesiją, gal dar juos spėsime padaryti. Pagrindinius klausimus savo darbotvarkėje esu pasižymėjęs raudonais šauktukais ir juos tiesiog būtina priimti”, – tikino Č.Juršėnas.

Darbais neapkraus

Č.Juršėnas vylėsi, kad prasidėjusi rinkimų kampanija nesutrukdys kolegoms parlamentarams aktyviai darbuotis Seime ir per rudens sesiją. Tačiau Seimo vadovybė jau planuoja suteikti nuolaidų intensyviai rinkimams besirengsiantiems politikams. „Esame susitarę rengti nedaug posėdžių ir tik pirmadieniais, o visą likusią darbo savaitę ir savaitgalius skirti rinkiminei kampanijai”, – aiškino Seimo pirmininkas.

Vis dėlto ir rudens sesijoje parlamentarų laukia keli neatidėliotini darbai, kurių vienas svarbiausių – kitų metų valstybės biudžeto svarstymas, tam tikrų politinių sprendimų reikalaus ir pasibaigęs referendumas dėl IAE.

Č.Juršėnas nelinkęs kolegų apkrauti antraeiliais klausimais. Tuo, kad rudenį reikia atsirinkti tik būtiniausius darbus jis bandys įtikinti ir Seimo valdybą, Seniūnų sueigą bei parlamentarus. Seimo pirmininko nuomone, prieš rinkimus tai labai svarbu, nes dauguma dabartinės kadencijos parlamentarų ruošiasi dar sykį šturmuoti Seimą. „Mano žiniomis, tik maždaug dešimt Seimo narių nenori būti perrinkti, vadinasi, visi kiti suinteresuoti dalyvauti rinkiminėje kampanijoje”, – tvirtino parlamento vadovas.

Rinkėjai vietoj salės

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis tokiai Č.Juršėno idėjai nebuvo linkęs pritarti. Parlamentaro nuomone, artėjantys rinkimai Seimo nariams neturėtų būti motyvas vengti vykdyti savo priedermes. Tačiau jis pripažino, kad kitos išeities nelabai ir pavyktų rasti. „Iš dalies toks pasiūlymas yra racionalus, nes iki spalio 12-osios Seimo darbas gali būti paralyžuotas. Rinkimams besirengiančius kolegas parlamentarus greičiausiai bus sunku sukviesti į posėdžius, o menkas jų dalyvavimas neleis priimti sprendimų”, – aiškino E.Masiulis.

Seimo narys iš rugsėjo 10-ąją prasidėsiančios prasidėsiančios rudens sesijos daug nesitiki. „Per paskutines kelias likusias kadencijos savaites svarbūs sprendimai nebus priimti. Žinoma, bus aršių ginčų kai kuriais klausimais, tokiais kaip abortų draudimas, tačiau kitais žmonėms jautriais klausimais – dėl kainų degalų rinkoje, priemonių infliacijai pažaboti – abejoju ar jų sulauksime”, – įsitikinęs E.Masiulis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.