Garsenybės tostas už lietuvį

Superfinale įveikęs 14 konkurentų dainininkas Donatas Montvydas tarptautiniame konkurse Baltarusijoje laimėjo didįjį prizą.

Muzikinio projekto „Iššūkis žvaigždėms. Lietuvos dainų dešimtukas” nugalėtojas dvidešimtmetis D.Montvydas vakar vakare didžiuoju prizu apdovanotas už iškovotą pergalę septynioliktajame tarptautiniame konkurse Baltarusijoje „Vitebsk 2008”, kuris yra vienas svarbiausių festivalio „Slavianskij bazar” renginių.

Skirdavo vos balas.
Kaip LŽ tvirtino konkurso „Slavianskij bazar” kuratorė iš Lietuvos Jurga Anusauskienė, per septynerius metus, kiek ji lydi mūsų šalies atstovus į šį konkursą, nė sykio komisijos sprendimas nebuvo toks vieningas, o didžiojo prizo laimėtoją nuo konkurentų anksčiau skirdavo vos vienas ar du taškai. „Nekilo jokių ginčų, nuo pat pirmojo pasirodymo D.Montvydas pelnė komisijos simpatijas. Oficialiai paaiškėjus, kad superfinalą laimėjo lietuvis, komisijos narys Rusijos dainininkas Olegas Gazmanovas 3 valandą nakties pakėlė tostą už Donato pergalę ir tikino, kad šis jaunas dainininkas yra neabejotinai ryškiausias ir talentingiausias šiame konkurse. Donato laukia ne tik solidus piniginis prizas, bet ir tarptautinės karjeros galimybės”, – vaikino pergale džiaugėsi J.Anusauskienė.

LŽ kalbinta D.Montvydo vokalo mokytoja Rosita Čivilytė, stebėjusi savo mokinio pasirodymą koncertų arenoje, apgailestavo, kad stebėti konkurso į Vitebską neatvyko žurnalistai iš Lietuvos. Moteris susilaikė nuo išsamesnių komentarų apie savo auklėtinio pasirodymą: „Be abejo, ši, kaip ir kitos Donato pergalės, man nebuvo staigmena. Pažįstu savo mokinį ir negaliu juo netikėti. Donatas turi tokią jėgą, tokią stiprybę, kad juo tiesiog neįmanoma abejoti.”

Absoliutus lyderis

Per septyniolika konkurso „Slavianskij bazar” gyvavimo metų, D.Montvydas tapo pirmuoju atlikėju iš Lietuvos, pelniusiu didįjį prizą. Per du konkurso vakarus iš 220 galimų taškų vaikinas surinko net 210 ir gerokai atitrūko tuo artimiausių savo konkurentų.

Kartu su Donatu konkuravo atlikėjai iš 23 šalių. Antroji vieta atiteko Baltarusijos atstovui Vitalijui Gordejui ir rusei Lenai Valevskajai – abu dalyviai surinko po 201 komisijos balsą. Trečioji vieta liko atlikėjui Nodiko iš Gruzijos, kuris gavo 198 balsus.

Konkursui Donatas parengė dvi dainas – slavų kompozitoriaus kūrinį, kurį dainavo akompanuojant orkestrui, ir savo kūrybos dainą „Padėkit” – šiuos kūrinius jis atliko per atrankiniuos turus. Superfinale jaunasis atlikėjas vėl dainavo savo dainą, kurią paįvairino paties atliekamu improvizuotu šokiu.

Harmoningas pasirodymas

Lietuvai komisijoje atstovavęs kompozitorius Ričardas Anusauskas LŽ patvirtino, kad visus komisijos narius tiesiog pribloškė toks profesionalus D.Montvydo pasirodymas. „Donato pasirodymas atitiko visus įmanomus vertinimo kriterijus – jo kūrinys „Padėkit” yra labai originalus, jis vienintelis parodė tikrą, profesionaliai parengtą sceninį judesį, be to, buvo bene vienintelis improvizatorius. Nei vienas kitas atlikėjas neparengė tokio harmoningo ir skoningo pasirodymo, todėl nenuostabu, kad komisija, lygindama po Donato pasirodžiusius kitus dalyvius, jiems labai smarkiai numušė balus. Pavyzdžiui, aš pats šiaip jau puikiai balsą valdančiam dainininkui iš Gruzijos skyriau žemesnius balus, nes jo dainos kulminacija įvyko pirmame posme, o toliau buvo nebeįdomu klausytis, visi kiti posmai – vienodi. Donato pasirodyme buvo kitaip – įtaigumas augo nuo pat pirmojo posmo, o paskutiniuose akorduose pasiekė kulminaciją”, – vertinimo kriterijus vardijo R.Anusauskas.

Pirmas blynas neprisvilo

Didįjį prizą laimėjusiam jaunam atlikėjui tai buvo pirmasis tarptautinis konkursas. Pagal mastą ir vertinimo kriterijus „Slavianskij bazar” laikomas ne tik didžiausiu slavų kraštų atlikėjų konkursu, bet prilyginamas net „Eurovizijai”. Tačiau nuo pastarojo skiriasi, nes nugalėtoją renka ne televizijos žiūrovai, o komisija, sudaryta iš kiekvieno konkurso dalyvio šalies deleguotų muzikos profesionalų.

Jaunuosius muzikos talentus šiemet vertino O.Gazmanovas, Laima Vaikulė, Jadvyga Poplavskaja ir kitos, ne mažiau garsios žvaigždės. „Vitebsk 2008” konkursą rengė pagrindiniai šių metų „Eurovizijos” ir „San Remo” festivalių organizatoriai.

Vyko nugalėti

Lemtingojo koncerto išvakarėse vienos Baltarusijos televizijos kalbintas Donatas tikino, kad į konkursą atvyko nugalėti. Tiesa, po pirmojo turo nuo lyderiaujančio lietuvaičio artimiausius konkurentus skyrė vos keletas taškų, tuomet dar buvo galima tikėtis pasikeitimų reitingų lentelėje. Tuo labiau, kad tiesiai į superfinalą pateko Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos dainininkai, kurie paprastai šiame konkurse iškovoja prizines vietas.

Per paskutinį – viską lemiantį – koncertą iš penkiolikos dalyvių D.Montvydas į sceną žengė antras. Po komisijos balsavimo beveik neliko abejonių, kad pergalė jau lietuvaičio rankose. Trylika komisijos narių Donatui skyrė maksimalų 10 balų įvertinimą, tik Rusijos ir Ukrainos atstovai pasirodymą įvertino 9 balais. Aukščiausiu balu atlikėją įvertino ir komisijos pirmininkas Ricardas Cocciante’as.

Prieš pat išvykdamas į Baltarusiją, D.Montvydas LŽ pasakojo, kad nors neturi dalyvavimo tarptautiniuose konkursuose patirties, tačiau pasitiki savo jėgomis ir turi viltį nugalėti. Vaikinas prasitarė, kad labiausiai jį džiugina tai, jog konkurse pristatys savo kūrybos dainą, o ne perdainuos jau žinomų atlikėjų kūrinius. Po pergalės vaikinas išsijungė savo mobilųjį telefoną ir nebuvo nusiteikęs dalytis įspūdžiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Garsenybės tostas už lietuvį"

  1. ausra

    Mūsų šeima labai džiaugiasi Donato sėkme ir mes visi ja tikėjoms 🙂
    Donatai tau tik šuoliuoti toliau sėkmės žirgu. 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.