Seimui V.Adamkus ne autoritetas

Vytautas Greičius lieka kadenciją baigusiu Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininku. Parlamentarai pakartotinai nepritarė prezidento Valdo Adamkaus pateiktam dekretui dėl V.Greičiaus atleidimo iš pareigų.

Po kelias valandas trukusių ginčų už V.Greičiaus atleidimą balsavo 39 Seimo nariai, „prieš” – 39, susilaikė 22 parlamentarai.

Seimo Socialdemokratų frakcija siūlė rengti slaptą balsavimą. Iš pradžių šiai iniciatyvai parlamentarai pritarė. Tačiau kiek vėliau įtarę socialdemokratų klastą, tautos išrinktieji susiginčijo ir nepatvirtino balsavimo biuletenio. Galiausiai Seimo nariai balsavo atvirai ir antrą kartą atsukę nugarą prezidentui V.Adamkui paliko V.Greičiaus atleidimo klausimą neišspręstą. Seimo konservatorių siūlymas, kad neatleistasis AT pirmininkas eitų šias pareigas iki bus paskirtas naujas šio teismo vadovas, taip pat buvo atmestas.

A.Rauličkytės neišvydo
Pristatyti antrojo dekreto dėl V.Greičiaus atleidimo prezidentas V.Adamkus atsiuntė ne prieš savaitę kai kurių parlamentarų pasipiktinimą sukėlusią patarėją teisės klausimais Aušrą Rauličkytę, o vyriausiąjį patarėją Laurą Bielinį.

Jį Seimo nariai kamantinėjo ne tik apie dekretą, bet ir apie tai, kodėl šįsyk būtent jam patikėta misija pristatyti dokumentą. „Tiesiog toks buvo prezidento sprendimas”, – lakoniškai paaiškino L.Bielinis. Patarėjas pristatė analogišką dekretą kaip ir A.Rauličkytė. Prezidentas V.Greičių siūlė atleisti iš AT pirmininko pareigų pasibaigus jo įgaliojimų laikui. L.Bielinis pabrėžė, kad V.Greičius antrai kadencijai nesiūlomas, nes V.Adamkus pasisako už rotaciją, be to, AT vadovų kaitą laimina ir Teismų taryba. „Prezidentas vadovaujasi principu, kad pasibaigus teismo pirmininko kadencijai vadovybė turi atsinaujinti”, – iš tribūnos kalbėjo V.Adamkaus atstovas.

Žadėjo pasitaisyti

Tačiau L.Bieliniui Seimo narių įtikinti nepavyko. V.Adamkus ir jo patarėjai sulaukė nemažai parlamentarų kritikos dėl to, kad prezidentas mažai konsultuojasi su Seimu ir priima parlamentarams ne visada suprantamus sprendimus. Prezidentūrai buvo primintos ir su svarstytu klausimu nesusijusios nuodėmės – susikompromitavę buvę patarėjai ir teisėjai, bei laikysena per kai kuriuos skandalus.

Dalį priekaištų L.Bielinis priėmė ir žadėjo pasitaisyti. „Tenka sutikti, kad su Seimu reikėtų daugiau bendrauti. Manau, ši vasara bus puikus metas kalbėtis ir aptarti kitas kandidatūras”, – žadėjo V.Adamkaus patarėjas. L.Bielinis taip pat pabrėžė, kad V.Adamkus iš Seimo tikisi geranoriškumo ir greito šios problemos sprendimo.

Teismas nesugriuvo

Iškvotę L.Bielinį Seimo nariai tribūnon išsikvietė V.Greičių. Neatleistasis AT pirmininkas nesivėlė į politinius debatus ir vengė klausimų apie savo statusą teisme. „Kalbėti šia tema būtų nekorektiška”, – paaiškino jis.

Paklaustas, ar pasibaigus jo kaip pirmininko įgaliojimų laikui, AT tapo neveiksnus, V.Greičius patikino, kad viskas teka įprasta vaga. „Teismas nesugriuvo: yra AT kancleris, teisėjai ir toliau nagrinėja bylas”, – tvirtino jis.

V.Greičius nepanoro atsakyti, ar jis ir toliau formaliai eina AT pirmininko pareigas. Tačiau jis tebedirba AT pirmininko kabinete, gauna atlyginimą – tik nežinia, ar vis dar kaip pirmininkas, ar jau kaip paprastas teisėjas. „Savo atlyginimo neskaičiuoju, tai daro vyriausiasis teismo finansininkas. Kaip man sakė AT kancleris, mano atlyginimas bus perskaičiuojamas rugpjūčio mėnesį”, – tvirtino V.Greičius.

Nukėlė į rudenį

Devynerius metus AT vadovavusio V.Greičiaus įgaliojimai baigėsi praėjusią savaitę. Tačiau prezidento teikimu jį turėjęs atleisti Seimas to nepadarė.

Kartu su dekretu dėl V.Greičiaus atleidimo V.Adamkus nauju AT pirmininku paskirti siūlė šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką Joną Prapiestį. Naujojo AT vadovo klausimas veikiausiai bus sprendžiamas rudenį. Iki tol teismui pirmininkaus ilgiausią teisėjo stažą turinti teisėja Janina Stripeikienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Seimui V.Adamkus ne autoritetas"

  1. Tada

    kyla paprastas „klausymėlis” Kam tada autoritetas – Boženai? O, gal Jolantai? Gal viskas atvirkščiai – Božena ir Jolanta yra JE autoritetės? Abi priklauso „mažumai”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.