Koketavimas nepadeda

Kauno policijos patruliai – nenuginčijami lyderiai pagal bylas, iškeltas už bandymus juos papirkti. Ši laikinosios sostinės mįslė neįmenama jau kelerius metus.

Nors pirmo šių metų pusmečio rezultatai dar tik skaičiuojami, beveik neabejojama, kad Kauno patruliai ir vėl bus tarp lyderių. Kaip LŽ teigė jų vadas Remigijus Balandis, šiemet dėl bandymo papirkti jo pavaldinius iškelta dar daugiau bylų nei pernai. R.Balandis tai sieja su jaunų ir įžūlių vairuotojų skaičiaus didėjimu.

Štilis baigiasi?

Tačiau Kauno rajono policijos patrulių būrio vadas Giedrius Urba LŽ tvirtino, kad mėginimai papirkti patrulius pastaruoju metu retesni. Anot G.Urbos, tai lemia viešumas – žiniasklaidoje mirga pranešimų, kuo tokie atvejai baigiasi. Kita ne mažiau svarbi aplinkybė – kyšininkauti linkę pažeidėjai perspėjami, kas jiems gresia. G.Urbos teigimu, būta ne vieno atvejo, kai to pakanka, kad potencialus kyšininkas susimąstytų.

G.Urbai linkęs antrinti ir Kauno rajono apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis. Tačiau, jo manymu, kurį laiką buvęs tokių pranešimų štilis lyg ir baigiasi.

Vienas naujausių pavyzdžių – pamokanti Lietuvos kūno kultūros akademijos trečiakursio istorija. 25 metų kauniečio vairuojamą BMW Kauno rajono policijos patruliai sustabdė per Jonines kelyje Kaunas-Šakiai.

Iškalbinga aritmetika

Dėl to, kad BMW stiklai buvo tamsinti, neturint tam specialaus leidimo, vaikinui grėsė bauda nuo 100 iki 150 litų. Studentas mėgino „susitarti”. Nepaisydamas perspėjimo jis padėjo prie priekinės keleivio sėdynės 50 litų. Byla buvo išnagrinėta pagreitinto proceso būdu, praėjusią savaitę studento biografiją „papuošė” teistumas.

Baudžiamasis kodeksas už pareigūno papirkimą numato baudą iki 50 MGL (6,5 tūkst. litų). Galima minimali bauda kodekse nenurodoma. Tradiciškai apsistojama ties vidurkiu ir ieškoma atsakomybę sunkinančių arba lengvinančių aplinkybių.

Prokuroras siūlė skirti studentui 10 MGL (1,3 tūkst. litų) baudą. Atsižvelgta į tai, kad pažeidėjas prisipažino, gailėjosi, nėra teistas ir tai pirmas jo padarytas administracinis teisės pažeidimas per metus. Studentą gynęs advokatas prašė mažinti prokuroro siūlomą bausmę, kiek tai įmanoma – jo ginamasis neturi jokių pajamų ir tikrai nėra piktybiškas pažeidėjas.

Teismas nubaudė studentą 5 MGL (650 litų) bauda, kuri automatiškai reiškia ir teistumą. Priminsime, kad už pažeidimą, dėl kurio buvo sustabdytas, jam grėsė bauda nuo 100 iki 150 litų.

Paperkamų daugiau?

Kaip LŽ teigė pakaunės patrulių vadas G.Urba, studento automobilį sustabdęs jo pavaldinių ekipažas – vienas principingiausių. Ar už tai jie kaip nors skatinami? Anot G.Urbos, ne, tačiau į tokius atvejus atsižvelgiama vertinant patrulių darbo efektyvumą. Už gerus rezultatus gali būti pamalonintas per šventes. „Padėkomis, – papildė kolegą R.Balandis. – Nebeatmename, kada paskutinį kartą gavome premijas.”

Pasak R.Balandžio, šiemet dėl bandymo papirkti Kauno patrulius iškelta apie keliasdešimt bylų, t.y. bent po vieną per savaitę. Lyg ir įspūdingas skaičius. Tačiau rinktinėje – apie 250 pareigūnų, ir kai kuriuos jų nesėkmingai bandyta papirkti ne kartą. Tad daugiau tokių, kurie linkę likti buvusio vidaus reikalų ministro Gintaro Furmanavičiaus paskelbtos kovos su korupcija policijoje šešėlyje. Kad tokių patrulių yra pakaunėje, neslėpė ir G.Urba.

Naujas priešnuodis

Policijoje įsišaknijusią korupciją tuometinis ministras G.Furmanavičius siejo su katastrofiška padėtimi šalies keliuose. Po šio jo teiginio buvo susvyravusios Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos vadovų kėdės. Tada ir nuspręsta viešai fiksuoti visus bandymus papirkti pareigūnus, o tai darančius pažeidėjus vežti į policijos komisariatus ir pradėti ikiteisminius tyrimus. Nors Kauno policija pagal šį rodiklį buvo nepaperkamiausia šalyje, pagal registruojamų nelaimių skaičių laikinosios sostinės gatvės bei pakaunės keliai tebebuvo vieni avaringiausių.

Tragiška eismo įvykių statistika ėmė gerėti tik šiemet – sugriežtinus bausmes piktybiškiems pažeidėjams. Buvęs Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininkas per tą laiką padarė karjerą – tapo generalinio policijos komisaro pavaduotoju, o buvęs jo pavaduotojas užėmė į paaukštinimą išėjusio savo viršininko kėdę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.