Kelionių „skolon” lietuviai neatrado

Bankų ir kelionių agentūrų atstovai teigia, kad Lietuvos gyventojai nesiveržia skolintis pinigų kelionėms. Bankams sugriežtinus vartojamųjų paskolų išdavimo tvarką, norinčiųjų atostogauti „skolon” dar labiau sumažėjo.

Lietuvos banko (LB) duomenimis, vartojimo ir kitoms paskoloms taikomų standartų išdavimo sąlygas šį pusmetį bankai sugriežtino 64 procentais. Gyventojai taip pat atsargiau pradėjo žiūrėti į skolinimąsi, labiau įvertina savo galimybes – kreditą ima tik tada, kai be norimo daikto ar paslaugos neišsiverčia.

Norinčiųjų skolintis nedaug.
Pasak Ričardo Butkaus, „DnB NORD” Mažmeninės bankininkystės departamento vadovo, gyventojų, norinčių skolintis atostogoms, nėra daug. „Vasarą imamos paskolos daugiausia kelionėms, tačiau norinčiųjų mažai. Taip yra todėl, kad žmonės pastaruoju metu nelinkę įsiskolinti. Anksčiau imdavo kreditus visoms reikmėms, nes buvo laisvesnės ir paprastesnės kreditavimo sąlygos, o dabar daug kas apribojo skolinimąsi ir ima kreditus, kai jiems tikrai to reikia. Be kelionių tikrai galima išsiversti, todėl tokios paskolos nėra populiarios”, – LŽ aiškina pašnekovas.

„DnB NORD” bankas teikia paskolas atostogoms individualiai, nėra sudaręs bendradarbiavimo sutarčių su kelionių agentūromis, kaip kiti bankai. Anot R.Butkaus, praėjusiais metais buvo daugiau gyventojų, imančių kreditus kelionėms. Dažniausiai gyventojai kelionėms ima kreditus iki 5000 litų.

Kelionė – prabangi paslauga

„Danske” banko Produktų valdymo departamento direktoriaus Dariaus Jasinskio teigimu, skolinimasis paslaugoms įsigyti tarp lietuvių nėra labai populiarus. Kelionė vis dar neretai traktuojama kaip prabangi paslauga, kurią žmonės stengiasi įsigyti už sutaupytus pinigus. Didėjant bendram keliaujančiųjų srautui, kreditų kelionėms pirkti išduodama šiek tiek daugiau. Vidutinė kredito suma įsigyti kelionėms šiame banke yra apie 3000 litų.

„Vis daugiau klientų kredito kortelėje suteiktą kreditą naudoja kelionei ar kitoms paslaugoms apmokėti nei ima tikslinę paskolą kelionėms. Tokia tendencija ateityje dar labiau stiprės”, – LŽ aiškina D.Jasinskis.

„Danske” bankas su didžiausiu kelionių organizatoriumi „Novaturu” bendradarbiauja jau beveik trejus metus. Pasak pašnekovo, žmogus būdamas kelionių agentūroje ir kalbėdamas apie būsimą kelionę kartu svarsto ir apie jos finansavimą. Bendradarbiavimas su kelionių organizatoriumi leidžia bankui pasiūlyti kelionės kreditavimo paslaugą būtent toje vietoje ir tuo laiku, kai klientui to labiausiai reikia.

Tačiau žmonės gali kreiptis ir tiesiogiai į banką – pasiėmęs vartojimo paskolą ar įprastinę kredito kortelę, ją gali naudoti bet kurio kelionių organizatoriaus kelionei pirkti.

„Pats bankas specializuotų paskolų atostogoms ar bet kuriai kitai smulkiai paslaugai tikrai neteikia ir ateityje neteiks. Tam skirtos bendros vartojamosios paskolos, kurių lėšas žmogus gali naudoti pagal savus prioritetus”, – pažymi D.Jasinskis.

Keliautojų nesumažėjo

Metų pradžioje turizmo agentūrose buvo skambinami pavojaus varpai, neva dėl didėjančios infliacijos žmonės atsisakys poilsinių kelionių. Tačiau šiandien agentūros tvirtina, kad norinčių ilsėtis užsienyje klientų tikrai nesumažėjo, priešingai – jaučiamas padidėjimas.

Dainius Juzakėnas, kelionių agentūros Zigzag.lt direktoriaus pavaduotojas, LŽ teigia, kad šiais metais keliaujančiųjų nesumažėjo. Dažniausiai gyventojai esą renkasi keliones į Turkiją ir Egiptą, nes jos pigios ir siūlomos geros sąlygos.

Pasak pašnekovo, klientai dažniausiai keliones įsigyja susimokėdami iš anksto. Agentūra bendradarbiauja su trimis išperkamosios nuomos kompanijomis, todėl gyventojai pagal savo galimybes ir norą gali rinktis, su kuria iš jų sudaryti sutartį.

Tačiau ir šis LŽ pašnekovas pritaria bankininkams, kad keliones išsimokėtinai renkasi labai maža dalis gyventojų – tiesiog vienetai.

„Bendrą kelionių išsimokėtinai paslaugų vartojimo tendenciją galima įvardyti kaip augančią. Galbūt žmonės pasijuto laisvesni skolintis, sumažėjo lietuviško konservatyvumo”, – sako D.Juzakėnas.

Kelionių organizatorių svetainėse mirga pasiūlymų keliauti išsimokėtinai, vyksta įvairios rinkodaros akcijos, kurių tikslas skatinti gyventojus pirkti keliones kreditu. Gyventojai viliojami nuolaidomis ir geromis sąlygomis, tačiau lietuviai neskuba naudotis kelionių išsimokėtinai siūlomomis paslaugomis.

Pasak, turizmo agentūros „Kelionių akademija” pardavimų vadybininko Arno Kelbausko, agentūra bendradarbiauja su išperkamosios nuomos bendrovėmis ir siūlo klientams įsigyti keliones išties labai geromis sąlygomis, tačiau gyventojai linkę susimokėti iš karto, iš savo santaupų.

„Nors jaučiamas šioks toks suaktyvėjimas, tačiau klientai vis dar retai naudojasi kelionių išsimokėtinai paslaugomis”, – LŽ aiškino pašnekovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.