Vilkai pradėjo kruvinas puotas

Šiaurės Lietuvos rajonų ūkininkai jau skaičiuoja palikuonis paauginusių ir medžioti juos mokančių vilkų padarytus nuostolius.

Biržų rajono Spalviškių ūkininkas Robertas Miliauskas šią vasarą savo ganyklose rado jau dvi vilkų nudaigotų veislinių avinų maitas. Kupiškio rajone, Šimonyse, gyvenantis ir nuolat nuo vilkų nukenčiantis trijų šimtų avių bandos savininkas Alvydas Kavoliūnas savo valdose kasdien aptinka šių plėšrūnų pėdsakų. Abu ūkininkai piktinasi Lietuvos įstatymais, kurie, jų manymu, gyvulių augintojus verčia būti vilkų šėrikais.

Vilkai saugomi.
Anot R.Miliausko, vilkų puotos Biržų rajone iki šiol nebuvo dažnos. Vyriškis teigė menantis, kad prieš dešimtmetį vilkai buvo nudaigoję kaimynų aviną, o maždaug prieš šešerius metus toks pats likimas ištiko netoli gyvenančių ūkininkų veršį. Ūkininkas nerimauja, kad šią vasarą neteko dviejų juodgalvių veislės avinų. Ant jų maitų likusios ilčių žymės neleido abejoti, jog pusę metų augintus avinus paskerdė iš Biržų girios atklydę vilkai.

„Savo patirtą nuostolį įvertinau tūkstančiu litų. Kompensuoti man padarytą žalą pareikalavau iš Biržų rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus. Žinau, kad vilkus saugo ir jų šaudyti neleidžia Europos Sąjungos aktai. Tačiau, kodėl, pagal juos, privalau savo užaugintomis avimis šerti vilkus? Jei jau taip, tegul man kompensuoja saugomų vilkų padarytą žalą!” – LŽ skundėsi R.Miliauskas.

Perdėtas dėmesys

Kupiškio rajone, Šimonyse, gyvenantis bei trijų šimtų avių bandą auginantis A.Kavoliūnas guodėsi, kad vilkai jo bandą retinti pradėjo maždaug prieš 10 metų. Vyriškis ištyrė, kad anksčiausiai į bandą vilkai buvo įsisukę birželio 14-ąją, vėliausiai – liepos 21-ąją. Iš pradžių skerdę po vieną kitą avį, pernai plėšrūnai papjovė net pusšimtį A.Kavoliūno augintų avių. Padarytą žalą vyriškis įvertino 20 tūkst. litų. Tačiau atgauti šių pinigų A.Kovoliūnas neturi iš ko – kompensacijos už vilkų padarytus nuostolius ūkininkams nenumatytos.

Šiemet vilkai A.Kavoliūnui nuostolių dar nepadarė, tačiau jau spėjo papjauti vieno kaimyno veršį, o kito – avį. Pats A.Kavoliūnas pasakojo savo valdose kaskart aptinkantis vilkų paliktų pėdsakų. Vyriškis nuogąstavo, kad nepersekiojami vilkai tampa vis įžūlesni. Jis tikino besiilgįs sovietinių laikų, kai šie plėšrūnai buvo medžiojami dešimt mėnesių. Dabar juos leidžiama medžioti tik penkis mėnesius. Vyriškio manymu, toks esą perdėtas dėmesys vilkams atsigręžia prieš ūkininkus.

Plėšrūnai iš Latvijos

Kitaip, nei vilkų skriaudžiami ūkininkai, apie kruvinas šių plėšrūnų puotas galvoja Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento specialistas Selemonas Paltanavičius.

Aplinkosaugininkas LŽ tvirtino, kad vilkai puola tik tuos gyvulius, kuriais ūkininkai deramai nepasirūpina. Anot jo, Lietuvos miškuose grobio vilkams yra užtektinai, tačiau kuris jų atsisakys panosėje paliktos riebios avies ar kitokio skanėsto?

Anot S.Paltanavičiaus, Aplinkos apsaugos rėmimo programoje numatytos lėšos vilkų daromos žalos prevencijai, tačiau anaiptol ne nuostoliams padengti. Už šios programos lėšas galima įsigyti aptvarus ar kitas gyvulių priežiūrai reikalingas priemones, tad ūkininkai turėtų tuo pasirūpinti. Pasak aplinkosaugininko, vilkų esama visoje Lietuvoje, tačiau daugiausia nuostolių jie padaro Šiaurės Lietuvos gyventojams. Tikėtina, kad piktieji vilkai čia atklysta iš kaimyninės Latvijos, kur jų suskaičiuojama dvigubai daugiau nei Lietuvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.