Lietuva prieš ataką atsilaikė

Organizuota kibernetinė ataka prieš Lietuvą vakar silpo, tačiau tinklų administratoriams nederėtų prarasti budrumo. Ekspertai sutaria, kad šie išpuoliai pagal mastą neprilygsta pernai Estijoje surengtoms kibernetinių nusikaltėlių atakoms.

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis, Lietuvoje buvo atakuota apie 300 interneto puslapių. Pasak RRT Tinklų ir informacijos saugumo skyriaus vedėjo Ryčio Rainio, pranešimai apie pažeistus tinklalapius vakar dar buvo gaunami, tačiau atakos silpo. Jų pikas buvo užregistruotas savaitgalį. „Budrumo prarasti tikrai nereikėtų. Atakos vis dar vyksta, todėl tinklų administratoriai neturėtų atsipalaiduoti”, – tvirtino R.Rainys.

Savaitgalį programišiai buvo įsilaužę į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) ir valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tinklalapius. Juos atidarius buvo galima išvysti sovietinius simbolius ir įžeidžiančius tekstus.

R.Rainys sutiko su teiginiu, kad šios atakos vadintinos savita „žvalgyba mūšiu”. Valstybinių institucijų tinklalapiai nukentėjo mažiausiai – buvo pažeisti tik keli. „Šiomis atakomis daugiau siekta aptikti pažeidžiamas Lietuvos interneto erdvės vietas. Šį bandymą vadinčiau lokaliu įvykiu, kuris nė iš tolo neprilygsta pernai vykusioms atakoms prieš Estiją”, – pabrėžė R.Rainys.

Dar praėjusią savaitę buvo pranešta, kad dideles kibernetines atakas prieš Baltijos šalis ketina rengti Rusijos programišiai. Teigta, esą juos papiktino rusakalbių padėtis Baltijos šalyse ir komunistinių simbolių draudimas. Raginimai „pulti” Lietuvą, Latviją ir Estiją žaibo greičiu plito Rusijos interneto forumuose.

R.Rainio teigimu, jau nustatyta, kad dauguma atakų buvo rengtos iš užsienio valstybių. „Atsižvelgiant į tai, kad buvo signalų, kvietimų, agitacijos, galima teigti, kad atakos organizuotos iš anksto. Vis dėlto, kibernetinių atakų atvejais sunku vienareikšmiai kalbėti apie konkrečias šalis, nes dažniausiai pasinaudojama svetimų kompiuterių ištekliais siekiant užmaskuoti originalius šaltinius, – sakė RRT atstovas. – Kol vyksta tyrimas negalime kategoriškai teigti, kad atakos organizuotos tik iš Rusijos.” Atakų rengėjai paprastai naudoja vadinamuosius kompiuterius-zombius, kurie dažniausiai pasirenkami tik konkrečiai akcijai.

Anot R.Rainio, apie išpuolių grėsmę valstybinės institucijos buvo įspėtos iš anksto, todėl neigiamas poveikis mažesnis nei galėjo būti. Dažniausiai kibernetiniai nusikaltėliai bando pažeisti tuos tinklalapius, kuriuose esama didžiausių saugumo spragų.

Estai pajuto pirmieji

Rusijos programišiai buvo sukėlę didelių problemų Estijoje. Pernai pavasarį gausios atakos privertė laikinai uždaryti Estijos valdžios institucijų tinklalapius ir šiek tiek sutrikdė verslą šalyje. Taip rusų programišiai reagavo į Estijos valdžios sprendimą iš Talino centro į kapines perkelti Bronzinio kario paminklą. Kiek vėliau, siekiant sustiprinti XXI amžiaus iššūkiu vadinamą kibernetinį saugumą, nuspręsta Taline įkurti NATO kibernetinės gynybos centrą. Tačiau jo specialistų paslaugų Lietuvai kol kas neprireikė.

Estijos televizija ETV24 praėjusią savaitę pranešė, kad Rusijos programišiai planuoja dideles „kiberatakas” prieš Baltijos šalis ir Ukrainą.

Nepasisekė socdemams

Šeštadienį smogę VTEK, įsilaužėliai sekmadienį darbavosi dar aktyviau: sovietmetį primenančiu raudonos spalvos puslapiu su SSRS pjautuvu ir kūju bei įžeidžiančiu tekstu „papuošė” LSDP interneto svetainę.

„Kiberatakos” surengtos ir prieš privačių bendrovių puslapius internete. „Jūs visi išprotėjote, laikote save kilniausia tauta? Kilnūs žmonės dėl savo šalies daro viską, ką gali, o ne naikina taip, kaip jūs. Jūsų likimas aiškus. Jūs dar prisiveisite tokių pat išsigimėlių ir kompleksuotų šlykštynių”, – įžeidžiančio turinio žinutes išvydo interneto puslapių lankytojai.

Kol kas didžiausias nuostolis – sekmadienį vakare „įsilaužta” į įmonės „Hostex” serverius, juose saugomų tinklalapių pirmieji puslapiai kelioms valandoms pakeisti į vaizdą su sovietine simbolika bei necenzūriniu tekstu rusų kalba. „Hostex” serveriuose saugomi LSDP ir Tėvynės sąjungos Tautininkų frakcijos tinklalapiai. Čia taip pat yra VTEK, Radijo ir televizijos komisijos, Vertybinių popierių komisijos tinklalapiai. Iš viso nulaužti du „Hostex” serveriai, kuriuose saugomi 288 puslapiai.

Tyrimą dėl kibernetinių atakų taip pat atlieka Kriminalinės policijos biuras ir Valstybės saugumo departamentas. Šio atstovas spaudai Vytautas Makauskas vakar LŽ pareiškė, kad VSD tyrimo nekomentuoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Lietuva prieš ataką atsilaikė"

  1. *

    tai jau taip atsilaike 🙂 Buvo atakuota apie 300 psl, palauze ~300. Zodziu ka dubasino tas ir paluzo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.