Atidėtas prezidento susitikimas su naujuoju Rusijos ambasadoriumi – diplomatinis gestas Maskvai

Atidėtas pirmadienį turėjęs įvykti prezidento Valdo Adamkaus ir naujojo Rusijos ambasadoriaus Lietuvai Vladimiro Čchikvadzės susitikimas, kuriame ambasadorius turėjo įteikti šalies vadovui skiriamuosius raštus.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė BNS sakė, jog susitikimas atidėtas pasikeitus prezidento darbotvarkei, tačiau detaliau apie pasikeitimus nekomentavo.

Neoficialiai teigiama, kad atidėtas V.Adamkaus susitikimas su V.Čchikvadze yra sąmoningas diplomatinis gestas.

Dekretą dėl karjeros diplomato V.Čchikvadzės paskyrimo ambasadoriumi Lietuvoje tuometinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė gegužės pradžioje. Nuo 2005 metų iki šio paskyrimo V.Čchikvadzė vadovavo Rusijos URM Saugumo departamentui.

V.Čchikvadzė, kuriam dabar 52-eji, yra baigęs Maskvos valstybinį tarptautinių santykių institutą, daugelį metų dirbo įvairiose pozicijose Sovietų sąjungos ir Rusijos diplomatinėje tarnyboje, tarp jų – Angoloje, Kolumbijoje, buvo generaliniu konsulu Barselonoje, ambasadoriumi Čilėje.

Seimo užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Justinas Karosas teigė nenorįs tikėti, kad prezidento atidėtas naujojo Rusijos ambasadoriaus priėmimas – „noras įgelti Rusijai”.

„Tezė, kurią visi palaikome – santykių su kaimynais gerinimas, santykių su Rusija gerinimas ir tai, kas galėtų būti tų santykių šaldymu – to turėtų būti vengiama. Čia, matyt, objektyvios priežastys lėmė, kad tas susitikimas atšauktas. Nenorėčiau galvoti, kad būtų norima dėl tokių, sakyčiau, paviršinių dalykų, kaip dėl sovietų simbolikos draudimo ar panašių, kelti įtampas. Tikrai neįžiūriu čia noro įgelti Rusijai , o jei būtų taip – tai būtų ne visai teisingas žingsnis, neįvertinant viso konteksto”, – BNS pirmadienį sakė J.Karosas.

Kita vertus, URK vadovas pasmerkė kibernetines atakas prieš Lietuvą, užsimindamas, kad „bet kokia civilizuota valstybė taip nesielgia”.

„Čia reikia tokius dalykus (kibernetinius įsilaužimus – BNS) smerkti. Tai yra chuliganizmas. Bet kokia civilizuota valstybė taip nesielgia, įėjimas į mūsų erdvę – tai yra barbarizmas”, – sakė J.Karosas.

Atsakingos valstybės institucijos kol kas dar aiškinasi, kas ir iš kur organizuoja masinius įsilaužimus į Lietuvos valstybės institucijų ir privačius serverius.

Lietuvai ilgą laiką grasinus užblokuoti Rusijos ir ES derybas dėl naujos bendradarbiavimo sutarties, o pastaruoju metu pasigirdus gandams, kad JAV esą gali derėtis su Lietuva del priešraketinės gynybos elementų dislokavimo šalies teritorijoje bei Seimui priėmus įstatymą, kuriame sovietinė simbolika faktiškai prilyginta fašistinei simbolikai, Vilniaus ir Maskvos santykiai gerokai atvėso.

Rusijos Valstybės Dūma kitą savaitę gali apsvarstyti pareiškimą dėl Lietuvos ir Rusijos santykių.

Tuo tarpu Lietuvos diplomatų teigimu, „būtų nesusipratimas, jei Rusijos parlamentas savo pareiškimais imtųsi komentuoti suverenios kaimyninės valstybės vidaus politiką, ar juo labiau bandytų primesti tam tikrus užsienio politikos sprendimus”.

Be kita ko, per kelias pastarąsias dienas interneto įsilaužėliai iš užsienio šalių įsibrovė ir buvusios Sovietų Sąjungos simboliais „papuošė” daugiau nei 300 lietuviškų tinklalapių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.