Protestai prieš J.Prapiestį nesiliauja

Prie prezidentūros vakar protestuota prieš ketinimus Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininku skirti buvusį teisingumo ministrą Joną Prapiestį.

Nedidelis būrelis nuo Kauno holdingo kompanijos (KHK) nukentėjusių asmenų mėgino dar kartą priminti prieštaringą J.Prapiesčio biografijos faktą, kai jam būnant teisingumo ministru suklestėjo EBSW koncernas.

Susirinkusieji laikė plakatus su užrašais: „Kas atsakys už sugriautus Lietuvos bankus?”, „J.Prapiesčiui – NE!”, „J.Prapiesti, kada grąžinsi 16 tūkst. – piliečių pavogtus pinigus?”, „A.Šleževičius + J.Prapiestis = G.Petrikas”. Piketo dalyviai tikino neabejojantys, kad J.Prapiesčiui tenka didelė kaltė dėl koncerno EBSW veiklos. Lietuvos Sąjūdžio tarybos narė Stefanija Veversevičienė teigė, kad J.Prapiestis neturėtų siekti jokių aukštų postų valstybėje.

Piketo išvakarėse Piliečių santalka išplatino kreipimąsi į prezidentą Valdą Adamkų, kuriuo raginta nesiūlyti J.Prapiesčio net laikinuoju AT vadovu. Priminta, kad į aukščiausius teisminės valdžios pareigūnus siūlomas asmuo 1992-1996 metais tuometinės Lietuvos demokratinės darbo partijos sudarytoje Vyriausybėje buvo teisingumo ministras. Būtent šios Vyriausybės sprendimai leido koncernui EBSW perimti daugiau nei pusantro šimto sėkmingai dirbusių šalies įmonių, kurios vėliau buvo sužlugdytos. Į EBSW rankas perduotas Valstybinis komercinis bankas, koncernui teiktos dosnios paskolas su valstybės garantija. Būtent dėl šios verslo grupuotės veiksmų piliečiai ir valstybė prarado daugiau nei 2 mlrd. litų, ši suma tuo metu sudarė pusę metinio Lietuvos biudžeto.

EBSW veiklą 2005-2006 metais tyrusi laikinoji Seimo komisija nustatė, kad valstybės institucijos tada nesiėmė pakankamų priemonių, kad būtų apsaugotas viešasis interesas.

Nuo liepos 8-osios AT laikinai turėjęs vadovauti J.Prapiestis netapo laikinuoju vadovu, gali netapti ir nuolatiniu. Ketvirtadienį Seimas baigė formuoti AT teisėjų korpusą, todėl artimiausiu metu prezidentas V.Adamkus turėtų kreiptis į Teisėjų tarybą dėl patarimo skirti nuolatinį AT vadovą. Prezidentūroje baimintasi, kad iki sesijos pabaigos politikai gali nepritarti teisėjų Dalios Bajerčiūtės, Tomo Šeškausko ir Vladislovo Ranonio kandidatūroms ir taip uždelstų nuolatinio AT pirmininko skyrimą, todėl ėmėsi veiksmų, kad AT turėtų bent laikinąjį vadovą. Seimui pritarus teisėjų kandidatūroms, šios kliūtys išnyko. Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė vakar teigė, kad V.Adamkus galutinai dar neapsisprendęs dėl nuolatinio AT pirmininko. „Kiekvienas AT teisėjas gali būti kandidatas į pirmininkus. Toks pat yra ir J.Prapiesčio statusas”, – sakė ji.

Dabartinio AT pirmininko Vytauto Greičiaus kadencija baigiasi liepos 8 dieną. Šias pareigas jis eina nuo 1999-ųjų liepos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.