Internete – programišių įsilaužimas į LSDP puslapį

Tuo metu, kai Vyriausybės vadovas Gediminas Kirkilas ramina, jog valstybės institucijos yra pasirengusios galimoms kibernetinėms atakoms, programišiai (vadinamieji hakeriai – BNS) įsilaužė į premjero vadovaujamų valdančiųjų socialdemokratų (LSDP) tinklapį internete.
Tai jau antras analogiškas įsilaužimas į lietuvišką tinklapį per pastarąsias dvi dienas.

„Jūs niekšai visi išprotėjote, laikote save kilniausia tauta? Kilnūs žmonės daro, viską, ką gali savo valstybei ir nenaikina jos, kaip jūs. (…) Jūs lemtis aiški – pyktis ir nesėkmė. Bet jūs gi dar daugiau priveisite tokių pačių išsigimėlių, kompleksuotų niekšų”, – toks tulžingas ir keiksmažodžių kupinas tekstas rusų kalba buvusios SSRS vėliavos fone sekmadienio vakarą pasirodė oficialiame LSDP tinklapyje.

Minėtas tekstas raudoname fone su pjautuvu ir kūju – sovietų simboliais dengia visą LSDP tinklalapį.

Analogiškas įsilaužimas su tuo pačiu tekstu ir tais pačiais simboliais įvyko ir šeštadienio rytą oficialiame Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) tinklapyje.

Nežinomiems įsilaužėliams šeštadienio naktį įsilaužus į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) svetainę ir ją subjaurojus, premjeras G.Kirkilas šeštadienį teigė, jog valstybės institucijos yra pasirengusios atremti galimus įsilaužimus.

„Mūsų institucijos visą laiką tam pasiruošusios, veikia tam tikra apsaugos sistema. Kol kas negirdėjau pranešimų apie tai (įsilaužimus į valstybės institucijų serverius – BNS)”, – BNS šeštadienį sakė G.Kirkilas.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas BNS šeštadienį teigė nekomentuosiąs, ar yra požymių apie galimai prasidėjusias kibernetines atakas.

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) šeštadienį teigė neturinti informacijos, kas praėjusią naktį galėjo įsilaužti į VTEK svetainę ir ją subjauroti.

„Dirbame, aiškinamės, tačiau pasakyti ar bent jau nuspėti, kas ir iš kokios šalies galėtų būti tie įsibrovėliai, kol kas tikrai negalime. Tikėtina, kad tokią informaciją turėsime tik pirmadienį”, – BNS teigė RRT Tinklų ir informacijos saugumo skyriaus vyriausiasis specialistas Sigitas Jurkevičius.

BNS žiniomis, kai kurios valstybės institucijos savo iniciatyva ėmėsi papildomų saugumo priemonių tam, kad padidintų tinklapių saugumą.

Prieš kelias savaites Seimas priėmė įstatymų pataisas, draudžiančias sovietinių ir nacių simbolių naudojimą susirinkimuose. Šis Seimo sprendimas sulaukė griežto Rusijos atstovų pasmerkimo.

Šių metų gegužę septynios NATO šalys – Vokietija, Slovakija, Latvija, Lietuva, Italija, Estija ir Ispanija – sutarė įkurti ir finansuoti apsaugos nuo kibernetinių atakų centrą Taline.

Tokio centro steigimą paskatino ir paspartino Estijos patirtos kibernetinės atakos praėjusiais metais, Estijos Vyriausybei nutarus iš Talino centro perkelti bronzinio kario skulptūrą į kitą vietą.

NATO atstovas spaudai sutarties pasirašymo metu sakė, kad kibernetinių atakų Estijoje metu buvo galima akivaizdžiai įsitikinti, kad jos gali paralyžiuoti visuomeninį gyvenimą ir kelti pavojų nacionaliniam saugumui.

Centras, kuriame bus atliekami tyrimai, ieškoma veiksmingų apsaugos nuo elektroninių užpuolimų būdų, teikiamos rekomendacijos vyriausybėms, pradės darbą rugpjūtį, jame dirbs apie 30 darbuotojų iš visų jį įsteigusių šalių. JAV į šį centrą taip pat planuoja atsiųsti savo stebėtoją.

Premjero G.Kirkilas potvarkiu birželį sudaryta darbo grupė kibernetinio saugumo klausimams išnagrinėti ir parengti siūlymus dėl tokio saugumo stiprinimo.

Darbo grupės vadove paskirta Krašto apsaugos ministerijos Gynybos politikos ir planavimo departamento vadovė Giedrė Statkevičiūtė, į šią grupę savo atstovus yra delegavę RRT, Valstybės saugumo departamentas (VSD), Užsienio reikalų ministerija, Susisiekimo ministerija ir kiti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Internete – programišių įsilaužimas į LSDP puslapį"

  1. sluotrazis

    Turbūt supainiojo. Neatpažino savų (komunos narių)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.