Eksministro Z.Balčyčio sūnaus likimą spręs septyni Aukščiausiojo Teismo teisėjai

Aukščiausiasis Teismas penktadienį išplėstinei šio teismo septynių teisėjų kolegijai perdavė buvusio finansų ministro Zigmanto Balčyčio sūnaus Donato Balčyčio baudžiamąją bylą.
Teisėjai nusprendė, kad tinkamas įstatymo pritaikymas šioje byloje teismas reikštų naują praktiką, todėl bylą nagrinėti turi išplėstinė kolegija. Kada įvyks bylos posėdžiai, kol kas nežinoma.

Skundą Aukščiausiajam Teismui padavę Generalinės prokuratūros prokurorai mano, kad netinkamai buvo pritaikytas Baudžiamasis įstatymas, todėl byla vėl turi būti nagrinėjama apeliacinės instancijos teisme, t.y. Vilniaus apygardos teisme.

Skundą Aukščiausiajam Teismui parašė ir D.Balčyčio advokatas, prašydamas pakeisti jo kliento išteisinimo dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo pagrindus ir motyvus.

Pernai kovo 27 dieną Vilniaus miesto 3-asis apylinkės teismas išteisino D.Balčytį ir kartu su juo teistus dar du asmenis – Tomą Ulinauską ir Paulių Kairį, kurie buvo kaltinami oficialių dokumentų suklastojimu ir piktnaudžiavimu tarnyba.

Teismas nusprendė, kad raštai, kurių klastojimu buvo kaltinamas ministro sūnus, nebuvo oficialūs dokumentai, o tik tarpiniai techniniai raštai, dokumentas iki galo nebuvo parengtas, nes nebuvo visų rekvizitų.

D.Balčyčio veiksmus dalyvaujant raštų sukeitime dėl bendrovės „Panevėžio melioracija” paraiškos Europos Sąjungos paramai gauti teismas įvertino kaip tarnybinį nusižengimą, o ne kaip nusikaltimą.

Šį D.Balčyčiui ir kartu su juo teistiems asmenis palankų nuosprendį paliko galioti Vilniaus apygardos teismas.

Byla šiame teisme buvo nagrinėjama pagal Generalinės prokuratūros bei D.Balčyčio advokato Juozo Gaudučio apeliacinius skundus. J.Gaudutis ir šiame teisme prašė pakeisti išteisinimo pagrindus – kad būtų išteisintas nesant nusikaltimo įvykio.

Tačiau teismas atmetė ir prokuratūros, ir advokato skundus.

Generalinė prokuratūra siekė, kad D.Balčytis būtų kaltu ir jam būtų skirta 10 tūkstančių bauda bei atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje 4 metus.

Eksministro sūnus buvo įtariamas nusikaltęs, kai dirbo Lietuvos verslo paramos agentūroje projektų vertintoju.

Teisėsaugos pareigūnai iškėlė ir teismui perdavė bylą dėl Lietuvos verslo paramos agentūroje suklastotų bendrovės „Panevėžio melioracija” paraiškos Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramai gauti vertinimo dokumentų.

Bylos duomenimis, buvo pakeisti projekto vertinimo balai – iš pradžių paraiška buvo įvertinta 62 balais, vėliau pakeitus ir suklastojus dokumentus, vertinimo balai padidinti iki 65.

Ministro sūnus tikino, kad jis tiesiog taisė savo klaidą, norėjo išvengti galimos nuobaudos ir nemano, kad padarė kažką neteisėto. Tačiau pareigūnai sako, kad jis veikė buvusių savo bendradarbių prašymu.

D.Balčytis savo kaltės niekada neprisipažino ir, pasak prokuratūros, iš viso pateikė 4 įvykio versijas.

Bylos duomenimis, pernai sausį kartu su D.Balčyčiu dirbę T.Ulinauskas ir M.Vilčinskas atvyko į Lietuvos verslo paramos agentūros patalpas Vilniuje ir sekretoriaus kabinete sukeitė dokumentus. T.Ulinauskas tuo metu jau buvo išėjęs dirbti iš agentūros į kitą darbą.

Tuo metu atostogose buvęs D.Balčytis dokumente sukeitime nedalyvavo, tačiau jis laukė automobilyje šalia pastato.

Prokuratūros kaltinime rašoma, kad dokumentai buvo keičiami nenustatytų asmenų prašymu.

„Panevėžio melioracijoje” dirbo su T.Ulinausko draugu Nerijumi Žagūniu susiję artimieji. T.Ulinauskas su N.Žaguniu kartu studijavo Kaune, vyrai jau yra pažįstami apie dešimt metų.

Tuometinis finansų ministras Z.Balčytis iš posto atsistatydino netrukus po sūnaus išteisinimo.

Vienintelis kaltu pripažintas šioje byloje liko Mindaugas Vilčinskas – buvęs Lietuvos verslo paramos agentūros direktoriaus pavaduotojas. Jis apkaltinamojo nuosprendžio nėra apskundęs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.