V.Muntiano prokurorams dar neatidavė?

Vakar dėl įtarimų teisėsaugininkams sukėlusio buvusio Seimo pirmininko Viktoro Muntiano neliečiamybės panaikinimo ketinę apsispręsti parlamentarai klausimą nukėlė į kitą savaitę.

Seimo seniūnų sueiga buvo nusprendusi piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu įtariamo V.Muntiano neliečiamybės panaikinimo klausimą išspręsti dar vakar. Tačiau Seimo vadovybė vėliau apsisprendė, kad skubėti neverta ir tašką šioje istorijoje būtų galima padėti ir kitą savaitę. Mat kai kurios Seimo frakcijos nespėjo deramai susipažinti su joms tik vakar po pietų pateiktomis laikinosios parlamentinės tyrimo komisijos išvadomis.

Dūsavo dėl padėties

Akistatos su prokurorais bent jau kol kas V.Muntianui pavyko išvengti, nors vakar jis ir prašė kolegų Seimo narių panaikinti jo neliečiamybę. „Nuoširdžiai prašau jūsų: panaikinkite mano neliečiamybę, kaip tai yra nustatyta Konstitucijoje ir Seimo statute”, – kolegų meldė V.Muntianas.

Seimo nariams politikas skundėsi atsidūręs nepavydėtinoje padėtyje. „Niekada nemaniau, kad kada nors teks būti tokioje prastoje situacijoje. Visą savo gyvenimą vadovavausi padorumu, sąžine ir dora. Per dvylika darbo Kėdainių rajono savivaldybėje metų pelniau žmonių, vėliau kolegų Seime pasitikėjimą. Dabar visa tai praradau”, – iš parlamento tribūnos dūsavo V.Muntianas.

„Pilietininkas” kratėsi visų jam prikišamų nuodėmių. V.Muntianas neigė spaudęs tam tikrus valdininkus priimti jam palankius sprendimus ar prasilenkti su įstatymais. „Niekada niekam jokios įtakos nedariau ir jokių neteisėtų prašymų nepateikiau”, – tvirtino jis.

Nuomonės išsiskyrė

Svarstydami, panaikinti V.Muntiano neliečiamybę ar ne, Seimo nariai pasidalijo į dvi stovyklas. Vieni teigė, kad atsikratyti jam mestų kaltinimų „pilietininkas” gali tik stojęs prieš teisėsaugininkus. Tačiau kai kurie parlamentarai ragino neatiduoti kolegos į prokurorų rankas. V.Muntiano partijos kolega Algimantas Matulevičius Seimo narius tikino, kad teisingumas mūsų šalyje neįmanomas neturint daugybės pinigų. „V.Muntianui nereikia vaidinti nuolankaus. Jūsų nepasigailės, netikėkite teisingumu”, – pareiškė jis.

Rimti įtarimai

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas panaikinti parlamentaro neliečiamybę V.Muntianui Seimo paprašė praėjusią savaitę. Kreipdamasis į parlamentarus jis nurodė esant įtarimų, kad buvęs Seimo pirmininkas piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir klastojo dokumentus.

Į teisėsaugos akiratį V.Muntianas pateko tvarkydamas Kėdainių rajone esančio ir giminaičiui priklausančio sklypo reikalus. Įtariama, kad jis, kaip tuometinis Seimo pirmininkas, pasinaudojo savo įtaka ir siekė, kad Kauno apskrities viršininko tvirtinamame sklypo projekte būtų nurodyta ten esant pastato pamatus. Ateityje tai būtų leidę pradėti naujas statybas.

Norėdamas palaikyti gerus santykius su V.Muntianu, tuometinis Kauno apskrities viršininko pavaduotojas Virginijus Vizbaras nurodė sklype įkasti pamatų blokus.

Kai šie faktai iškilo į viešumą, V.Muntianas pasitraukė iš Seimo pirmininko ir Pilietinės demokratijos partijos vadovo postų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "V.Muntiano prokurorams dar neatidavė?"

  1. ziniukas

    ir nepanaikins. Juk varnas varnui alies nekirs.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.