Kai reputacija griaunama šantažu

Neseniai dėl įtarimų korupcija nušalinus Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) vadovę Aureliją Kulčickienę-Gutienę, aiškėja, kad realiu jos įpėdiniu laikomas Darbo partijos globotinis Rimas Jankūnas, dar prieš kelis mėnesius atvirai grasinęs užsienio farmacijos kompanijos vadovams.

„Esu pasirengęs svarstyti su „Teva” (lietuviškos aukštųjų biotechnologijų įmonės „Sicor Biotech” akcininkė, Izraelio bendrovė „Teva”, – red.), kaip besitęsianti byla galėtų būti nutraukta mus abipusiai tenkinančiu būdu”, – rašoma iš asmeninės buvusio VVKT direktorės pavaduotojo pašto dėžutės išsiųstame elektroniniame laiške vienam aukščiausių „Teva” vadovų. Beje, buvęs pareigūnas įspėjo, kad jei taip nenutiks, kompanijos gaminamų produktų „reputacijai žala vis tiek galėtų būti padaryta”.

Vaizdavo neteisingai apkaltintą

R.Jankūnas išgarsėjo praėjusią vasarą. Pralaimėjęs konkursą VVKT viršininko vietai, kaip tada kalbėta sveikatos apsaugos ministro proteguojamai A.Kulčickienei-Gutienei, pareigūnas šį sprendimą apskundė teismui. Netrukus po to, kai naujoji viršininkė išvyko į komandiruotę, VVKT vadovu vienai dienai likęs R.Jankūnas išbraukė iš registro „Sicor Biotech” gaminamą vaistą nuo vėžio „Grasalva”, tuo pažeisdamas ir institucijų hierarchiją, ir Lietuvos Europos teisės departamento išvadas. Vaistas į registrą buvo grąžintas, o R.Jankūnas neteko darbo.

Politinio susidorojimo auka prisistatantis R.Jankūnas prieš kelerius metus buvo pasirašęs sprendimą registruoti preparatą „Grasalva”, tačiau viešai teigė, kad abejoja vaisto „Grasalva” saugumu ir „Sicor Biotech” reputacija. Kita vertus, užsienio farmacininkams pareigūnas išdėstė jau visiškai kitokį požiūrį: „Man taip pat malonu žinoti apie neseniai suformuluotą teigiamą nuomonę dėl „TevaGrastim”, kuri leidžia „Teva” prekiauti produktu visoje Bendrijoje, kai tik Europos Komisija centralizuotai išduos registravimo pažymėjimą”, – rašė valdininkas. Ir pridūrė: „Jei vis dėlto būtų nuspręsta tęsti bylą ir aš vėl turėčiau pradėti dirbti dėl „Grasalvos” filgrastimo turinčių biotechnologinių produktų, atkreipusių dėmesį Lietuvoje ir už jos ribų, reputacijai žala vis tiek galėtų būti padaryta”, – pabrėžė buvęs pareigūnas. Toliau laiške užsiminta ir apie susitarimo galimybę.

Šį R.Jankūno laišką atviru kyšio prievartavimu vadinanti tarptautinė farmacijos kompanija jau kreipėsi į atsakingas Lietuvos teisėsaugos institucijas.

Kyšo užsienio farmacininkų ausys

Toks laiškas visiškai nenustebino „Teva” grupei priklausančios Lietuvos aukštųjų technologijų kompanijos „Sicor Biotech” vadovo akademiko Vlado Bumelio. „Nuo tos akimirkos, kai Lietuvoje pasirodė farmacinės kompanijos „AmGen” pasiuntiniai, mus, iš lietuviško mokslo pažibų mėginama paversti vos ne tarptautiniais nusikaltėliais”, – sakė V.Bumelis, neseniai gavęs Švedijos verslo apdovanojimą už inovacijas bei „Gyvybės medžio” apdovanojimą už verslo ir mokslo partnerystę. Jis neslepia, kad iš aukštų Sveikatos apsaugos ministerijos ir VVKT pareigūnų yra ne kartą girdėjęs siūlymus „susitarti” ir esą problemos su lietuviška biotechnologijų įmone tuo ir galėtų pasibaigti.

Kaip žinome, lietuviškas vaistas nuo vėžio „Grasalva” yra biologiškai panašus į amerikiečių korporacijos „Amgen” gaminamą „Neupogen”, tačiau maždaug 40 procentų pigesnis. Įregistravus lietuvišką preparatą amerikiečių kompanija netektų šimtus milijonų eurų pajamų atnešančio vaistų monopolio.

Pasak V.Bumelio, šiuo metu visame pasaulyje vyksta analogo neturinti kova prieš generinius biotechnologinius vaistus. Į šią kovą metami didžiuliai pinigai ir pasitelkiamos labai galingos jėgos. Tačiau profesoriui sunku patikėti, kad lietuvišką aukštųjų technologijų pramonę mėginama pasmaugti pačių lietuvių rankomis.

Kada grįš – nežinia

Nesulaukus iš „Tevos” teigiamo atsakymo, laiške minėti grasinimai „kenkti reputacijai” yra sėkmingai įgyvendinami. Pats R.Jankūnas po nušalinimo yra ne kartą viešai kaltinęs lietuviškus biotechnologinius preparatus nesaugumu ir nors už privačius pažeidimus jis jau paduotas į teismą, nušalintas pareigūnas nesiliauja abejojęs lietuviškų vaistų saugumu ir kokybe.

Sprendimas, kuriuo R.Jankūnas grąžintas į darbą yra apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui, o jis turėtų posėdžiauti po keleto mėnesių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.