Žemaičiai skųs teismui neigiamą ministerijos atsakymą dėl partijos registravimo

Besikurianti Žemaičių partija nutarė teismui apskųsti Teisingumo ministerijos atsisakymą patvirtinti partijos įstatų, programos ir gairių atitikimą įstatymų reikalavimams. Teigiamas ministerijos sprendimas būtų atvėręs duris Žemaičių partijos registravimui.
Ketvirtadienį partijos atstovai skundą įteiks Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Gegužės pabaigoje Žemaičių partija sulaukė neigiamo atsakymo dėl partijos steigimo dokumentų. Ministerijai kilo abejonių, ar pirmajame suvažiavime dalyvavusiųjų skaičius su įgaliotaisiais asmenimis siekė vieną tūkstantį. Pagal Politinių partijų įstatymą, partijos steigėjų turi būti ne mažiau nei 1 tūkstantis.

Ministerijai taip pat užkliuvo partijos įstatų nuostatos apie žemaičių kalbos vartojimo skatinimą nuo šeimos iki administracinio sektoriaus. Tai esą reikštų, jog Lietuva de facto tampa federacine valstybe. Netikrumą paskatino ir žemaičių siekis savo kraštą atkurti apskrities vieneto pavidalu, nes tai gali kelti grėsmę valstybės teritoriniam vientisumui.

Kuriant partiją, steigiamojo suvažiavimo dokumentus reikia pateikti Teisingumo ministerijai, kuri patikrina, ar partijos steigimas atitinka įstatymo nuostatas, o steigiamos partijos programa ir įstatai nepažeidžia Konstitucijos ar kitų teisės aktų.

Gavę neigiamą atsakymą žemaičiai nutarė surengti naują steigiamąjį suvažiavimą ir iš įstatų bei programos išbraukti viską, kas, ministerijos nuomone, kelia pavojų valstybės teritoriniam vientisumui ar prieštarauja įstatymams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.