Neringos bendrasis planas turi būti patvirtintas, tačiau laikantis tarptautinių įsipareigojimų

Neringos bendrasis planas turi būti patvirtintas, tačiau jis turi atitikti Lietuvos prisiimtus įsipareigojimus UNESCO, mano premjeras Gediminas Kirkilas.
Pasak jo, spendžiant Kuršių nerijos problemas, įmanoma rasti pusiausvyrą tarp urbanizacijos ir unikalumo išsaugojimo.

„Kažkiek urbanizuojant, laikantis taisyklių, ten dominuojančios architektūros, galima rasti kompromisą tarp unikalumo išsaugojimo ir urbanizacijos. Bet planas turi būti tvirtinamas, nes nesant planams įvairūs valdininkai ir kiti naudojasi tuo”, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį teigė G.Kirkilas.

Tačiau, anot jo, Lietuva turi laikytis tarptautinių įsipareigojimų UNESCO ir neviršyti nustatyto urbanizacijos lygio.

„Vienareikšmiškai turime laikytis susitarimų su UNESCO ir nedidinti tų urbanizacijos procentų. Nelegalūs statiniai turi būti nugriauti. Tačiau Neringą reikia saugoti ir kitais aspektais, ne vien tik statybos. Yra labai daug senų griūvančių pastatų, yra nykstantis Neringos pušynas, yra daug problemų, kurias reikia spręsti”, – teigė premjeras.

Anot jo, taip pat reikia apsispręsti dėl Nidoje esančio oro uosto likimo.

„De facto jis ten yra, tai arba mes turime jį panaikinti, arba turime leisti jam egzistuoti. (…) O dabar mes Lietuvoje kaip visada nei pirmyn, nei atgal. Tai arba sunaikinkime tą oro uostą, užkaskime jį, arba padarykime iki galo. Žinau, kad daugelyje tokių kaip Nida jautrių objektų oro transportas egzistuoja. Nanau, kad reikėtų ekspertams priimti sprendimus, o ne politikams čia politikuoti”, – sakė G.Kirkilas.

Trečiadienį Prezidentūroje susirinkę specialistai išsiskirstė neradę bendros kalbos dėl Kuršių nerijos ateities. Prezidentas Valdas Adamkus paprašė Valstybės kontrolės išsiaiškinti, ar priimti ir parengti dokumentai užtikrina valstybės interesų apsaugą. Jo nuomone, būtina atsakyti į klausimą, ar Kuršių nerija bus saugoma kaip unikali gamtinė ir kultūrinė teritorija, dėl to pelniusi ir UNESCO paveldo statusą, ar taps urbanizuotu kurortu.

KNNP vadovė Aurelija Stancikienė praėjusią savaitę laiške aplinkos ministrui Artūrui Paulauskui pareiškė, kad Neringos bendrasis planas prieštarauja dabartinio KNNP generalinio plano strategijai ir šalies prezidento V.Adamkaus ne kartą išsakytai nuostatai, jog Kuršių nerija neturi tapti dar vienu urbanizuotu kurortu.

Be to, A.Stancikienė nuogąstavo, kad naujuoju bendruoju Neringos planu gali būti įteisintos ir nelegalios statybos Kuršių nerijoje.

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija siūlo, kad rengiamą Neringos bendrąjį planą įvertintų tarptautiniai paminklosaugos ir gamtosaugos ekspertai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.