Astronautai išsilaipino… Lentvaryje

Lietuvoje nufilmuotas britų režisieriaus Richardo Dale’o režisuotas filmas „Moonshot” („Mėnulio nuotrauka”), kuris primins apie pirmuosius amerikiečių žingsnius mėnulyje. Pusantros valandos juostą kino teatruose pamatysime jau šį rudenį.

Didžiosios Britanijos kompanija „Dangerous Films Ltd.” filme „Moonshot” atkūrė prieš keturis dešimtmečius pasaulį pakerėjusią istoriją apie tris amerikiečių astronautus, išsilaipinusius mėnulyje. Praėjusią savaitę šią istoriją vaidinantys aktoriai išsilaipino ant filmuojamos mėnulio dekoracijos, įrengtos ne kokiam Holivude, o Lietuvoje, Lentvaryje.

Mokėsi amerikietiško akcento.
Kuriant filmą „Moonshot” dirbo nedidelė filmavimo grupė – apie 80 žmonių. Tik astronautus ir jų žmonas vaidino aktoriai iš D.Britanijos ir JAV, kitus vaidmenis atliko profesionalūs ir mėgėjai aktoriai iš Lietuvos. Vieną iš didesnių – per pratybas prieš skrydį žuvusio astronauto žmonos – vaidmenų suvaidino filme „Kolekcionierė” sužibėjusi lietuvių aktorė Gabija Ryškuvienė.

Filmo prodiuseriai atskleidė, kad iš pradžių G.Ryškuvienei buvo numatytas mažesnis vaidmuo, tačiau po susitikimo su režisieriumi, jis moteriai pasiūlė kur kas svarbesnį. „Vaidmuo tikrai nėra didelis, tačiau šiam personažui teko nemažai teksto. Truputį nustebau gavusi šią rolę, nes paprastai užsieniečiams daug kalbančių vaidmenų neduoda vien dėl akcento. Kadangi su filme vaidinusiais britų aktoriais dirbo ir anglų kalbos dėstytoja, kuri juos mokė amerikietiško akcento, todėl režisierius patikėjo, jog ir aš galiu to išmokti”, – LŽ džiaugėsi G.Ryškuvienė.

Aktorinės patirties lietuviškame kine turinti moteris tikina, kad jokio skirtumo tarp lietuvių ir britų darbo specifikos filmavimo aikštelėje tikrai nėra: „Natūralu, kad su gerai pažįstamais kolegomis lietuvaičiais filmuodamiesi bendraujame artimiau, tačiau britai man atrodo tikrai šilti ir malonūs žmonės, jokių kultūros ar mentaliteto skirtumų nepastebėjau”.

Kitą įdomų vaidmenį – astronauto Buzzo Aldrino motiną Marion – suvaidino buvusio Finansų ministro Vytauto Dudėno žmona Eglė.

Filmo „Moonshot” režisierius R.Dale’as Lietuvoje dirbo nebe pirmą kartą. Prieš kelerius metus čia buvo nufilmuotas kritikų ir žiūrovų palankiai įvertintas filmas „9/11: The Twin Towers” („9/11: bokštai dvyniai”), primenantis apie tragiškus 2001 metų rugsėjo 11-osios įvykius.

Imituota nesvarumo būklė

Filmuojant kosmonautų išsilaipinimo mėnulyje sceną prireikė didelės erdvės, kad tilptų visos dekoracijos: mėnulis, legendinis erdvėlaivis „Apollo 11” ir specialios kapsulės su kosmonautais. Šiai scenai filmuoti parinkta gamyklos teritorija prie Lentvario. „Lietuvoje labai trūksta dekoracijų statymui pritaikytų paviljoninių erdvių. Po ilgai trukusių paieškų pasirinkome Lentvaryje esančią gamyklą, nes ten patogu dirbti filmavimo komandai, be to, itin gera garso izoliacija”, – LŽ pasakojo filmo prodiuserė Lineta Žukauskienė.

Numatoma, kad filmas „Moonshot” bus maždaug pusantros valandos trukmės. Siužetas prasideda nuo astronautų pasirengimo skrydžiui: bus rodomi atkurti vaizdai iš NASA biurų, kaip medicinos kabinetuose tikrinama astronautų sveikata, kaip amerikiečių šeimos savo namuose atsisveikina su astronautais.

Remiantis išlikusia informacija apie ekspediciją į mėnulį, nufilmuotos scenos ir apie tai, kaip astronautai jaučiasi erdvėlaivyje; vaizduojamos dvi kapsulės, kurios atsiskyrė nuo erdvėlaivių ir galiausiai nusileido ant mėnulio paviršiaus. Filmo pabaigoje regėsime astronautų sugrįžimą bei jų išgyvenimus per karantiną – toks adaptacijos laikotarpis filmuotas specialiuose inkubatoriuose.

L.Žukauskienė pasakoja, kad sukurti įtikimas dekoracijas buvo gana nesudėtinga, palyginus su tuo, kas laukė astronautus vaidinančių aktorių išsilaipinant mėnulyje: „Įtaigiai suvaidinti ir nufilmuoti nesvarumo būseną – kai herojus privalo plūduriuoti erdvėje ir įtikinti žiūrovą, jog nejaučia žemės traukos – yra be galo sudėtinga. Teko pasitelkti ir specialiuosius efektus, ir kaskadininkus, ir aktorių talentą”.

Archyviniai kadrai

Visos „Moonshot” scenos per tris savaites nufilmuotos Lietuvoje. Vis dėlto filme bus kelios scenos, kai astronautai žvelgia pro erdvėlaivio langą ir mato žemę, kurioms panaudota autentiška archyvinė medžiaga, nufilmuota per 1969 metų erdvėlaivio „Apollo 11” skrydį.

Filmo kūrybinei grupei teko sunki užduotis Lietuvoje surasti atitinkančias septintojo dešimtmečio pabaigos Teksaso stilių gatves. „Mėnulio paviršius ir erdvėlaiviai – tai dailininkų ir dekoracijų montuotojų darbo bei specialiųjų efektų rezultatas. Tačiau surasti Lietuvoje amerikietišką stilių atitinkančias gatveles, imituosiančias astronautų šeimų gyvenamąjį kvartalą, iš pradžių pasirodė neįmanoma užduotis. Ši nedidelė scena, kurios filmavimas truko tik dvi dienas, mums virto tikru galvos skausmu. Netikėtai atradome, kad Teksaso kvartalu galėtų pavirsti sostinės Šeškinės rajone įkurtas „Vaikų SOS kaimelis”, – prisimena L.Žukauskienė.

Vaizdų autentiškumui sustiprinti pasitelkti praėjusio amžiaus šešto ir septinto dešimtmečio amerikietiški automobiliai. Šiais, jau antikvarinėmis vertybėmis tapusiais automobiliais mielai važinėjosi ir kaimelyje gyvenantys vaikai. Režisierius R.Dale’as taip pat bendravo su mažaisiais smalsuoliais: vaišino juos arbata ir kartu monitoriuose stebėjo nufilmuotus vaizdus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.