Rusija nori „rimto pakto” su ES, bet be apsunkinimų

Rusija tikisi derybų dėl „rimto” susitarimo, reguliuojančio jos santykius su Europos Sąjunga (ES), bet neperkrauto smulkiais įsipareigojimais, sakė interviu agentūrai „Reuters” šalies prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Likus dienai iki ES ir Rusijos strategiškai svarbaus susitikimo, kuris prasidės Chanty Mansijske ketvirtadienio vakarą, D.Medvedevas pranešė, kad Rusija laiko save „didele Europos valstybe, … kuri susivokia esanti Europos dalis”, ir susilaikė nuo konkrečių Europos bloko dalyvių kritikos.

Sibiro mieste rengiamame susitikime, kaip tikimasi, prasidės seniai atidėliojamos derybos dėl partnerystės susitarimo, aprėpiančio įtemptus Maskvos santykius su jos kaimynėmis Vakaruose, tarp jų buvusiomis respublikomis sovietinėje imperijoje.

D.Medvedevas apibūdino ES kaip „gana patogią” Rusijos partnerę, bet pridūrė, kad dėl pagrindinio bloko kūrimo modelio kartais iškyla problemų jo dalyviams.

„Eurosolidarumas” dažnai sukelia problemų pačios Europos Sąjungos mechanizmo veikimui”, -sakė Rusijos prezidentas ir pridūrė, kad dėl to kyla problemų ir Maskvos ir Briuselio tarpusavio santykiuose.

„Kai mes suprantame, jog didelė Europos valstybių dalis yra pasirengusios, pavyzdžiui, žengti vienokius ar kitokius tarpusavio santykių plėtojimo žingsnius, tuo pat metu, tarkim, viena valstybė ar kelios valstybės gali užblokuoti šiuos žingsnius”, – sakė D.Medvedevas, užsimindamas apie Maskvos santykių su Varšuva ir Vilniumi sunkumus. Šios kaimyninės Rusijos šalys beveik dvejus metus blokavo ES derybų su Maskva pradžią, nurodydamos neišspręstas dvišalių santykių problemas.

D.Medvedevas paminėjo Airijos atsisakymą prisijungti prie Lisabonos susitarimo kaip pavyzdį, parodantį kaip Bendrijos narių įsipareigojimas pasiekti kompromisą su visomis bloko narėmis gali pakenkti visos ES interesams.

„Aš nemanau, kad Europos Sąjunga – tai sunkus partneris. Bet tai partneris, kuriam kartkartėmis iškyla sunkumų”, – sakė jis.

ES šalys nervinasi dėl to, kad blokas priklauso nuo Rusijos naftos ir dujų importo. Jos taip pat nori panaudoti derybas dėl partnerystės susitarimo tam, kad geriau apsaugotų investuojančias į Rusiją Europos bendroves nuo vietos verslo klimato nenuspėjamumo.

BE APSUNKINIMŲ

Tačiau D.Medvedevas davė suprasti, jog Maskva nenori, kad jos rankas ir kojas surištų smulkiai išdėstyti susitarimai,o siekia bendro susitarimo.

„Tai turi būti toks rimtas dokumentas, tačiau drauge jis neturi apsunkinti kokiais nors visiškai konkrečiais dalykais: tai vis dėlto turi būti bendra konstrukcija, kuri numatys pagrindines pozicijas keleriems metams į priekį”, – sakė jis.

Jis nurodė svarbiausius prioritetus santykiuose su ES – politinę partnerystę, energetinę kooperaciją, bendrą kovą su nusikalstamumu, bet išsamiau apie tai nekalbėjo.

„Aš net specialiai dabar apie tai nepasakosiu būtent todėl, kad mes ir taip tuo užsiimame kasdien, ir, ačiū Dievui, apskritai čia yra daugiau teigiamų dalykų nei problemų”, – sakė D.Medvedevas.

Jo pirmtakas valstybės vadovo poste Vladimiras Putinas dažnai užsipuldinėjo Baltijos valstybes už tai, kas, jo supratimu, buvo mėginimas perrašyti istoriją ir sumenkinti Sovietų Sąjungos vaidmenį kovoje su nacizmu, taip pat kaltino jas pažeidžiant rusakalbių gyventojų teises.

Tačiau D.Medvedevas tiesioginiai neužsiminė apie jokius Rusijos ir ES nesutarimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.