Gyvulių riebalai pakeis tradicinius degalus?

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) mokslininkai skelbia, jog tradicinius degalus labiausiai apsimoka keisti biodyzelinu, pagamintu iš gyvulinės kilmės riebalų.

JAV žemės ūkio ministerija ir Nacionalinė atsinaujinančių energijos šaltinių laboratorija atliko išsamų tyrimą ir išsiaiškino, jog geriausia alternatyva tradiciniams degalams yra biodyzelinas. Tačiau ne toks, kuris gaminamas iš augalinės kilmės medžiagų ir jau ne vienus metus naudojamas pasaulyje. Mokslininkai nustatė, kad geriausios perspektyvos laukia iš gyvulinės kilmės riebalų pagaminto biodyzelino. Šiek tiek anksčiau jau buvo sukurta technologija, leidžianti gaminti tokius degalus iš vištienos, jautienos arba kiaulienos riebalų.

Naftos bendrovė „ConocoPhillips” ir didžiausia pasaulyje mėsos perdirbimo kompanija „Tyson Foods” jau pasirašė tarpusavio bendradarbiavimo sutartį dėl biodyzelino gamybos. Iki šiol didžiąją dalį gyvulinių riebalų „Tyson Foods” tiekė kosmetikos pramonei, tačiau dabar 60 proc. produkcijos įmonė skirs naftos perdirbimo kompanijai.

Specialistai prognozuoja, jog kol kas naujuoju biokuru įprastą dyzeliną bus galima skiesti tik 5-35 procentais. Tačiau ir tai jau būtų didelis laimėjimas mažinant aplinkos taršą. Be to, specialistai apskaičiavo, jog įprastus degalus praskiedus 20 proc. biodyzelino, pagerėja transporto priemonių variklio, pompų ir degalų padavimo prietaisų darbas.

Gyvulinės kilmės riebalai kaupiasi natūraliomis sąlygomis ir, priešingai negu spiritas, neišskiria benzolo. Be to, iš šių riebalų pagamintas biodyzelinas neišskiria ir kitų kenksmingų medžiagų, pavyzdžiui, sieros oksido.

Ekspertai suskaičiavo, kad gaminti degalus iš gyvulinės kilmės riebalų yra kur kas pigiau ir paprasčiau negu iš augalinės kilmės riebalų. Norint gyvulinės kilmės riebalus paversti biodyzelinu nereikia atskiros gamyklos. Su šiuo darbu be jokių problemų gali susidoroti įprastos naftos perdirbimo kompanijos, o augalinės kilmės riebalams perdirbti reikia specialios ir pakankamai brangios įrangos.

Tyrimus atlikę mokslininkai įsitikinę, kad gaminti biodyzeliną iš gyvulių riebalų itin naudinga JAV. Mat šios valstybės maisto pramonės įmonės pagamina rekordinius kiekius tokių riebalų, kurių kaina, pasak ekspertų, yra juokingai maža.

JAV energetikos ministerija ir Aplinkos apsaugos agentūra vienbalsiai pripažino, jog biodyzelinas yra realiausia ir racionaliausia alternatyva tradiciniams degalams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.