Motociklininkams teks perlaikyti egzaminą

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo redakcija, pagal kurią nuo liepos 1 dienos 21 metų ir vyresni motociklininkai galės vairuoti neribotos galios „plieninius žirgus”, nelygu jų patirtis, sukėlė ne tik džiaugsmą, bet ir nemažai klausimų.

Ant anksčiau išduotų vairuotojo pažymėjimų išspausdinti įrašai, patvirtinantys motociklo galios apribojimus, ir kad žmogui yra leidžiama valdyti tik tokias transporto priemones, kokios yra nurodytos jo vairuotojo pažymėjime. Dėl to motociklininkams kilo neaiškumų, ką reikia daryti, kad būtų galima pasinaudoti įstatymo suteikta teise vairuoti galingesnį motociklą. Galbūt teks pasikeisti vairuotojo pažymėjimą, iš naujo laikyti egzaminą, o gal įsigaliojus minėto įstatymo redakcijai apribojimų žyma vairuotojo pažymėjime neteks galios, spėliojo jie.

Dokumentas svarbiau.
Šiuo metu galiojančiu Saugaus eismo automobilių keliais įstatymu numatytas motociklo galios apribojimas, nelygu vairuotojo amžius. Nesvarbu, ar A kategorijos vairuotojo pažymėjimą gavusiam motociklininkui yra 18, 21 ar daugiau metų, kol įgis dvejų metų vairavimo patirtį, jam yra leidžiama vairuoti motociklus, kurių galia ne didesnė kaip 25 kW (34 AG) arba galios ir masės santykis ne didesnis kaip 0,16 kW/kg (0,22 AG/kg). Tik tada motociklininkas gali persėsti ant galingesnio „plieninio žirgo”.

Tačiau nuo šių metų liepos 1 dienos įsigalios nauja šio įstatymo redakcija, pagal kurią 21 metų ir vyresniems asmenims nebebus taikomi motociklo galios apribojimai neatsižvelgiant į jų vairavimo patirtį.

Valstybinės įmonės „Regitra” Egzaminų metodikos skyriaus vyresnysis specialistas Algimantas Tarabilda išsklaidė visas abejones. „21 metų sulaukę žmonės, turintys A kategorijos vairuotojo pažymėjimą, bet neturintys 2 metų vairavimo patirties, turės perlaikyti vairavimo egzaminą ir gauti naują pažymėjimą, jei nuo liepos 1 dienos nori vairuoti neriboto galingumo motociklą. Kitu atveju bus traktuojama, kad asmuo neturi teisės vairuoti,” – LŽ paaiškino specialistas. Jo tvirtinimu, nors formaliai įstatymu leidžiama vairuoti galingus motociklus visiems, 21 metų sulaukusiems asmenims, ši teisė turi būti patvirtinta dokumentu – vairuotojo pažymėjimu, kitu atveju motociklininkai bus baudžiami kaip neturintieji teisės vairuoti.

Darbuotojai nežino atsakymo

Nors A.Tarabilda be užuolankų paaiškino, ką reikės daryti norint pasinaudoti įstatymo suteikta teise, ne visi vairuotojus egzaminuojančios ir vairuotojo pažymėjimus išduodančios įmonės darbuotojai žino atsakymą į šį klausimą. Paskambinus didžiųjų miestų „Regitros” egzaminų centrams, LŽ teko išgirsti labai įvairių atsakymų. Vilniaus egzaminų centro informacijos telefonu atsiliepusi darbuotoja maloniai paaiškino, kad gali būti, jog teks pasikeisti vairuotojo pažymėjimą arba perlaikyti egzaminą, tačiau kol kas dar nėra nutarta, kaip tai vyks, o Kauno egzaminų centras telefonu LŽ patikino, kad net įstatymas kol kas nėra priimtas. Klaipėdos egzaminų centro darbuotoja tvirtino, kad įstatymo suteikta teise galės pasinaudoti tik gavusieji vairuotojo pažymėjimą po liepos 1 dienos, o perlaikyti egzamino ir gauti naujo pažymėjimo esą negalima. Panašios nuomonės buvo ir Šiaulių „Regitros” egzaminų centro informacijos telefonu atsiliepusi moteris. Ji pakartojo kolegės iš Klaipėdos žodžius, o užsiminus apie galimybę perlaikyti vairavimo egzaminą užtikrintai atkirto: „Jūs ką, juokaujat?”

Tik Panevėžio egzaminų centro darbuotojas patvirtino A.Tarabildos žodžius. Jis patikino, kad 21 metų sulaukę motociklininkai galės perlaikyti egzaminą vairuodami galingesnį motociklą ir gauti galės naują pažymėjimą, kuris nebevaržys jokiais apribojimais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.