Lietuviška tekstilė Europos Parlamente

Vakar Europos Parlamente (EP) Briuselyje atidaryta paroda „Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonė”.

Kaip pažymėjo europarlamentaras Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komiteto narys Šarūnas Birutis, iki šiol EP nebuvo pristatyta Lietuvos pramonė. Būta dailės, istorijos, fotografijos parodų, o šis projektas gimė aktyviai bendradarbiaujant su Lietuvos pramonininkų konfederacija.

Tikimasi, kad šis renginys prisidės ne tik gerinant Lietuvos aprangos ir tekstilės sektoriaus, bet ir visos pramonės įvaizdį Europos Sąjungoje. Jau per parodos atidarymą Europos Parlamento nariai, kitų ES institucijų atstovai, Briuselyje esančių tekstilės, aprangos, odos ir avalynės sričiai atstovaujančių organizacijų vadovai bei kviesti įvairių šalių verslininkai galėjo įvertinti Lietuvos aprangos bei tekstilės pramonės inovatyvumą, kūrybingumą bei sugebėjimą diegti naujus, pasauliniu mastu konkurencingus produktus. Taip pat tikimasi, kad paroda padės tekstilininkams surasti naujų rinkų arba potencialių investuotojų. „Kartu tai Lietuvos populiarinimas Europoje. Parodoje stengiamasi derinti pramoninę taikomąją ir meninę tekstilę”, – sakė Š.Birutis.

Per parodos atidarymą kalbėjo Europos Komisijos ir Europos Parlamento atstovai, taip pat Lietuvos aprangos ir tekstilės asociacijos prezidentas Jonas Karčiauskas. Jie aptarė Lietuvos pramonės perspektyvas, atsižvelgdami į tai, kad kasmet auga importas iš trečiųjų šalių, ir aiškino, kokią paramą šiam sektoriui teikia ES.

Lietuvos aprangos ir tekstilės sektoriuje dirba beveik 42 tūkst. žmonių. Pernai jame sukurta 1,7 proc. visos Lietuvos BVP, arba 8,9 proc. apdirbamojoje gamyboje sukuriamo BVP. Tačiau šio sektoriaus dalis bendrosios pridėtinės vertės struktūroje nuolat mažėja. Vis dėlto pernai tekstilės gaminių parduota 3,9 proc. daugiau nei užpernai ir sudarė 8,1 proc. viso lietuviškos kilmės prekių eksporto.

Kinijai įstojus į Pasaulio prekybos organizaciją, jos narėms leista iki 2008 metų pabaigos taikyti specialias apsaugos priemones (kiekybinius Kinijos eksporto apribojimus), jei kiltų pavojus, kad sutriks jų rinka. Jau dabar būtina imtis veiksmų, kad Lietuvos tekstilės pramonė atsilaikytų prieš „brutalią Kinijos konkurenciją”. Tai neįmanoma moderniomis priemonėmis nepadidinus Europos pramonės konkurencingumo. ES yra antroji stambiausia tekstilės gaminių ir aprangos eksportuotoja pasaulyje, bet ją tiesiog užplūdo pigios ir nekokybiškos prekės iš Kinijos. Net 70 proc. į Europos rinką patenkančių falsifikatų taip pat atkeliauja iš tos šalies. Todėl ES atidžiai stebėdama prekių srautus ir taikydama „ankstyvąjį įspėjimą” turėtų rasti būdų apsaugoti Europos įmones nuo nesąžiningos konkurencijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.