Premjeras lengvų pinigų Panevėžiui nežadėjo

Panevėžio miesto savivaldybėje vykusiame šalies premjero Gedimino Kirkilo susitikime su miesto Tarybos valdančiosios koalicijos atstovais bei Savivaldybei pavaldžių įmonių vadovais kalbėta ne tik apie Panevėžiui, bet ir visai šaliai aktualias problemas. Dauguma klausimų buvo susiję su pinigais, finansavimu, rėmimu, tačiau premjeras pažadų nedalijo ir į daugumą prašymų atsakė retoriškai: „Bus žiūrima, svarstoma, aiškinamasi”.
Susitikimo pradžioje G.Kirkilas akcentavo Vyriausybės ir savivaldybių bendradarbiavimo svarbą panaudojant Europos Sąjungos paramą. Anot jo, dauguma dabar situaciją šalyje linkę vadinti krize, tačiau situacija kitose Baltijos valstybėse yra dar prastesnė, o energetiniai ištekliai brangsta visame pasaulyje. Premjeras akcentavo, visose Europos Sąjungos valstybėse kainos nereguliuojamos, tačiau jau kalbėta su Kainų komisija ir nurodyta, kad nustatant šildymo kainas būtų pagrįstas kiekvienas centas.

G.Kirkilas akcentavo, kad gamtinės dujos pabrango 40 procentų, ir tą pabrangimą lėmė Seimas, sugadinęs sutartį su „Gazprom” ir nusprendęs reguliuoti dujų kainas. Todėl dabar svarbiausia nustatyti kompensavimo mechanizmą minimalias pajamas gaunantiems gyventojams.

Premjeras pabrėžė daugiabučių namų renovacijos svarbą, nes energetiniai ištekliai ir toliau brangs. Anot jo, kol kas šalyje yra daugiau kaip 30 tūkstančių nerenovuotų daugiabučių. Premjeras pagyrė panevėžiečius – mūsų mieste renovuojama vos ne pusė visų renovuojamų namų šalyje. G.Kirkilo žodžiais, nepaisant Panevėžio iniciatyvos, jei namai ir toliau bus renovuojami tokiais tempais, tam prireiks 40 metų. „Yra vilčių, kad bus pratęstas Ignalinos atominės elektrinės darbas ir energija bus pigesnė, tačiau namų renovavimas yra pačių gyventojų reikalas, – sakė premjeras. – Vyriausybė įsipareigoja ir ateityje apmokėti dalį renovavimo išlaidų.” Šiuo klausimu buvo išsakyta dar viena problema, kad statybos organizacijos yra nepajėgios, bent Panevėžyje, įgyvendinti visų renovacijos projektų.

Meras Povilas Vadopolas teiravosi, kaip bus toliau su Pilėnų kvartalo mokyklos statyba, tačiau konkretaus atsakymo nesulaukė.

Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Arturas Grucė informavo, kad iš Europos Sąjungos skirtos paramos užteks tik naujo sąvartyno statybai, atliekų perkrovimo aikštelių, kompostavimo aikštelės įrengimui, tačiau trūks 21 milijono litų senų sąvartynų uždarymui. G.Kirkilas atsakė, kad Aplinkos ministerija pinigų turės, tačiau jis sakė nežinantis, kaip jie bus paskirstyti.

Bendrovės „Panevėžio energija” vadovas Vytautas Šidlauskas kėlė klausimą dėl lengvatų pigesniam kurui įvežti. Anot jo, bendrovė sunaudoja net 70 procentų visų Panevėžio dujų, tad derėtų spręsti stambiųjų vartotojų apmokestinimą.

Daugiausia klausimų premjerui buvo pateikta apie lėšų vienam ar kitam objektui ar miesto reikmėms skyrimą. Premjeras G.Kirkilas išsisukdavo nuo tiesaus atsakymo ir nieko konkretaus nežadėjo

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.