Prieštaringa rokiruotė užbaigta

Parlamentarai vakar po emocingų kalbų ypatingos skubos tvarka palaimino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovų kaitą.

Praėjus savaitei, kai per skubiai sušauktą neeilinį NSGK posėdį iš komiteto pirmininko posto buvo atstatydintas „pilietininkas” Algimantas Matulevičius, į jo kėdę atsisėdo socialliberalas Alvydas Sadeckas. Seimas vakar patvirtino prieštaringai vertinamą rokiruotę. Už atitinkamą nutarimo projektą balsavo 58 parlamentarai, „prieš” – 24, susilaikė 10 Seimo narių.

Negaluojantis A.Matulevičius vakar Seimo plenariniame posėdyje nedalyvavo. LŽ pakalbintas telefonu, jis prisipažino kolegų diskusijų nesiklausęs, tik girdėjęs vėliau sekusius komentarus. „Kaip žmogui man palengvėjo, kaip pilietį mane kamuoja nerimas dėl valstybės ateities”, – sakė Mišriai Seimo narių grupei priklausantis parlamentaras.

Apeliavo į „darbiečius”

Priimti nutarimą dėl NSGK vadovų kaitos mėginta dar antradienį, tačiau nesėkmingai. Todėl nenuostabu, kad vakar tai buvo padaryta ypatingos skubos tvarka. Iš Seimo tribūnos liejosi karštos kalbos – prisiminti politiniai klanai, Italijos mafija, linksniuotos įvairių šalių dujų bendrovės, KGB ir kita.

NSGK narė Rasa Juknevičienė apie Seimo sprendimą sužinojo dalyvaudama NATO parlamentinės asamblėjos sesijoje. Pirmiausia jai kilo klausimas, kokia tikroji NSGK pirmininko posto kaina, tiksliau – ką už A.Matulevičiaus galvą gaus Darbo partijos (DP) lyderis Viktoras Uspaskichas? „Gal V.Uspaskicho teismo posėdis tik po Seimo rinkimų ir yra tas užmokestis?”, – svarstė konservatorė. Priminsime, DP lyderio bylos nagrinėjimas nukeltas į spalio 13-ąją – kitą dieną po Seimo rinkimų. R.Juknevičienė neatmetė galimybės, kad NSGK vadų pakeitimas naudingas Rusijos dujų monopolininkei „Gazprom”.

„Tvarkos ir teisingumo” frakcijos narys Petras Gražulis, apeliuodamas į „darbiečių” sąžinę, vakar ragino juos nepritarti A.Matulevičiaus nuvertimui ir ragino netikėti „politinės mafijos” pažadais esą už pagalbą valdantiesiems V.Uspaskichas po rinkimų bus išteisintas. „Netikėkite tuo. Pasinaudos jumis ir pasodins Viktorą”, – įspėjo jis „darbiečius”. Be to, pasak šio parlamentaro, būtent A.Sadecko rankomis buvo suskaldyta DP. „Vieną kartą baikime kalbėti tas nesąmones iš Seimo tribūnos”, – replikavo „darbietė” Loreta Graužinienė.

Vengs destrukcijos

Konservatorius Jurgis Razma norėjo išgirsti paties A.Sadecko paaiškinimą, kaip šis, būdamas asmeniškai susijęs su saugos bendrove „Ekskomisarų biuras”, ketina išvengi interesų konflikto. Tačiau į tokias smulkmenas daugumos atstovai jau nesigilino.

Naujasis NSGK vadovas vakar teigė sieksiąs, kad keistųsi komiteto veikla. „Norėčiau, kad nebūtų priimama siūlymų, sprendimų, kurie prieštarauja Konstitucijai, kad būtų išvengta destrukcinių ir kitų veiksmų”, – pareiškė A.Sadeckas. Esą nacionalinio saugumo politika neturi būti triukšminga ir tarškanti, o dalykiška.

„Mūsų požiūris išsiskyrė ir visuomet skirsis, nes manau, kad specialiąsias tarnybas turi kontroliuoti civiliai, t.y. politikai. Jei to nebus, grįš stalinizmo laikai”, – LŽ sakė A.Matulevičius. Politiko teigimu, jei nesutvarkysime valstybės valdymo, vyks didžiausios vagystės, kuriose dalyvauja aukščiausi politikai, o visos kalbos apie korupcijos pažabojimą bus tuščios.

Viskas teisėta

A.Matulevičius NSGK pirmininko posto neteko maždaug po pusmečio įvairių intrigų. Prieš savaitę jį nuversti komitete pavyko valdančiosios daugumos ir dviejų „darbiečių” balsais. Kalbėta, kad dėl šios paramos susitarė DP ir socialliberalų lyderiai.

Oficialiai aiškinta, kad pagrindinis A.Matulevičiaus atstatydinimo motyvas buvo tai, kad jis priklauso Mišriai Seimo narių grupei, turinčiai vos du narius. Tokia maža frakcija negali pretenduoti į komiteto vadovus.

Po NSGK posėdžio kai kurie parlamentarai suabejojo, ar komiteto vadovo keitimas buvo teisėtas, esą apie balsavimą nebuvo informuoti visi NSGK nariai. Tačiau Seimo Etikos ir procedūrų komisija procedūrinių pažeidimų nenustatė.

Šių metų sausį A.Matulevičius pats ketino trauktis iš NSGK pirmininkų, tačiau tada Seime neužteko balsų jį atleisti iš pareigų. NSGK A.Matulevičius vadovavo nuo 2006-ųjų vidurio, kai iš valdančiosios koalicijos pasitraukė Naujosios sąjungos frakcija. Tada komieto pirmininko postą jis perėmė būtent iš A.Sadecko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.