Poetas S.Geda susirgo, jo procesas dėl dukters sužalojimo įstrigo teisme

Vilniaus apygardos teismui gavus medikų patvirtinta pažymą, kad savo dukters sužalojimu įtariamas poetas Sigitas Geda serga, bylos posėdis atidėtas neribotam laikui.
Medikai teismui pranešė, kad S.Geda serga nuo birželio 16, nedarbingumo pažymėjimas galioja iki birželio 20 dienos, tai yra iki penktadienio.

Pirmadienį birželio 16 dieną kaltinamajam neatvykus į numatytą posėdį, prokuratūra užsiminė apie kardomosios priemonės sugriežtinimą.

65 metų kaltinamajam yra paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Jeigu kaltinamasis neatvyksta į teismą, prokuratūra turi teisę prašyti teismo sugriežtinti kardomąją priemonę.

Poeto advokatas teigė, kad jo ginamasis į teismą neatvyko dėl ligos, tačiau tąkart oficialios medikų pažymos teisėjui pateikta nebuvo – gautas tik telefoninis pranešimas.

Dabar gavus oficialų raštą, prokuratūra mano, kad nebuvimas pirmadienio teismo posėdyje yra pateisintas. Kardomoji priemonė nebus griežtinama ir įtariamasis liks laisvėje, jei nepažeidinės sąlygų toliau.

Beveik prieš metus, 2007-ųjų spalį, Vilniaus apygardos teismas teismo medicinos ekspertams pavedė išsiaiškinti, ar S.Geda galėtų atlikti laisvės atėmimo bausmę įkalinimo įstaigoje, jei tokia bausmė jam būtų paskirta.

Ekspertai taip pat aiškinosi, ar Uršulei Gedaitei buvo padarytas sunkus sužalojimas ir ar jis buvo padarytas būtent tuo peiliu, kuris šioje baudžiamojoje byloje yra saugomas kaip daiktinis įrodymas. Ekspertų išvados bus paskelbtos artimiausiame posėdyje.

Kaip žinia, ekspertai nustatė, kad liga, kuria serga rašytojas, nėra įtraukta į ligų, dėl kurių galima atleisti nuo bausmės, sąrašą, o išvados dėl kūno sužalojimo nuo ankstesnių išvadų nesiskiria.

Daugybės literatūros premijų laureatas, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordino kavalierius, poetas, kritikas, dramaturgas, vertėjas, eseistas S.Geda teisiamas už savo 27 metų dukters Uršulės sunkų sužalojimą peiliu savo namuose pernai sausio 19-osios vakarą.

Pasak prokurorų, nusikaltimą, kuriuo įtariamas S.Geda, įstatymas priskiria prie labai sunkių. Labai sunkiu nusikaltimu yra laikomas toks tyčinis nusikaltimas, už kurį baudžiamajame įstatyme numatyta bausmė viršija dešimt metų laisvės atėmimo.

Už sunkų savo vaiko sveikatos sutrikdymą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki dvylikos metų. Šiuo nusikaltimu įtariamam asmeniui nenumatyta galimybė išvengti teismo susitaikius su nukentėjusiuoju.

Jeigu ekspertai būtų nustatę, kad U.Gedaitė sužalota buvo nesunkiai, tėvas galėtų su ja susitaikyti ir išvengti kalėjimo.

Pagal šiuo metu pareikštus kaltinimus S. Gedai gresia įkalinimas nuo 2 iki 12 metų.

Ikiteisminio tyrimo metu kelis kartus policininkų apklaustas įtariamasis šeimos dramos aplinkybes aiškino skirtingai.

Pirmąsyk pareigūnams, jį netrukus apklaususiems po dukters sužalojimo, poetas teigė, kad jokio konflikto su Uršule nebuvo. Esą tą lemtingąjį vakarą jos namuose nebuvo.

Antrojoje apklausoje S.Geda jau aiškino tiksliai negalįs pasakyti, ar puolė dukterį su peiliu. Esą Uršulė, reikalavusi perrašyti jai sostinės Antakalnio rajone esantį butą, ėmė jį spardyti ir sužalojo. Poetas aiškino, kad jam šlubuoja atmintis, nes tuo metu vartojo vaistus.

Antakalnio rajone, K.Jauniaus gatvėje, dviese su dukra gyvenantis poetas anksčiau į policijos akiratį nebuvo pakliuvęs, tačiau pažįstamų jis yra charakterizuojamas kaip ūmaus būdo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.