Girtuokliai – pajūrio gelbėtojų galvos skausmas

Pajūrio paplūdimiuose budintys gelbėtojai su nerimu laukia artėjančio ilgojo savaitgalio, mat baiminasi, kad nemažai poilsiautojų į jūrą bris neblaivūs.

Nors šiuo metu vandens temperatūra Baltijos jūroje tesiekia apie 16 laipsnių, pageidaujančių išsimaudyti netrūksta. Daugiausia tai neblaivūs asmenys.

Laimei, šiemet dar nenuskendo nė vienas poilsiautojas. Tačiau Palangos, Klaipėdos ir Neringos paplūdimiuose budintys gelbėtojai vienbalsiai tvirtina neramiai laukiantys artėjančio ilgojo savaitgalio, kai prie Baltijos plūstelės „visa Lietuva”. Daugelis poilsiautojų bus apsvaigę nuo alkoholio, tačiau vis tiek atkakliai lįs į vandenį. Būtent ši maudynių mėgėjų rūšis ir yra didžiausias gelbėjimo tarnybų darbuotojų rūpestis.

Kas trečias – išgėręs

Jono Pirožniko, Palangos vandens motociklininkų klubo prezidento, duomenimis, šiemet jau teko gelbėti tris poilsiautojus: „Nors vanduo ir šaltas, tačiau į jį brendantieji paprastai būna „pasišildę” iš vidaus. Šiemet gelbėjome tris asmenis, vienas jų buvo „paėmęs”. Praėjusiais metais palangiškiai ištraukė 38 skendusius jūros maudynių mėgėjus, vis dėlto dviejų gyvybių išgelbėti taip ir nepavyko.

J.Pirožnikui antrino Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Mefiodas. Klaipėdietis iš patirties žino, jog kas trečias paplūdimio lankytojas atsineša svaigalų. „Praėjusį trečiadienį Melnragėje jau traukėme į krantą vieną tokį pasigėrusį „drąsuolį”, – pasakojo A. Mefiodas. – Jis buvo visiškai girtas ir net nesuvokė, kad mes jį išgelbėjome. Būtent tokiems ir pati šalčiausia jūra būna „iki kelių”. Priminsiu, jog praeitą savaitę vandens temperatūra tesiekė 12 laipsnių.” Per pernykštę vasarą klaipėdiečiai gelbėtojai iš bangų ištraukė 70 skęstančiųjų, 6 gyvybių išgelbėti nepavyko.

Klaipėdos paplūdimiuose – Smiltynėje, Melnragėje ir Giruliuose – vienu metu budi 16 gelbėtojų. Poilsio dienomis jų bus truputį daugiau.

Palangoje prieš ilgąjį savaitgalį gelbėtojams suteikiamos papildomos poilsio dienos, kad jie būtų geriau pasirengę poilsiautojų šturmui.

Policija bejėgė?

Nors vartoti alkoholį viešoje vietoje draudžiama, didžioji poilsiautojų dalis šio draudimo nepaiso. Palangos gelbėtojų vadovas tikino, jog gelbėtojai nesą tik pasyvūs stebėtojai ir poilsiautojus, paplūdimyje vartojančius stipriuosius gėrimus, įspėja. Jei įspėjimų nepaisoma, kviečiama policija.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 178 straipsnį, alkoholinių gėrimų vartojimas viešose vietose arba girto pasirodymas viešose vietose užtraukia įspėjimą arba baudą nuo trisdešimties iki penkiasdešimties litų.

Gelbėtojai pasiskundė neturį teisės patys drausminti svaigalų mėgėjų, o kai atvyksta gelbėtojų iškviestoji policija jau būna vėlu. „Atvykus patruliams stikliuko mėgėjai paprastai jau būna išsisklaidę po kopas, o policininkai pyksta ant mūsų, kam be reikalo juos gaišiname”, – sakė A.Mefiodas.

Klastingos srovės

Vieni pavojingiausių Baltijos paplūdimių yra Melnragėje, Giruliuose, Karklėje ir Palangoje, nes jūros dugnas čia akmenuotas. Po audrų tokiame dugne lengviau išmušamos duobės, kurios turi įtakos ir susidarančioms srovėms. Kai kurios srovės gali žmones išmesti į krantą, tačiau dažniausiai tempia tolyn į jūrą.

Net patiems geriausiems plaukikams sunku atsilaikyti prieš Baltijos sroves. Jos tokios stiprios, kad prilygsta srovėms, susidarančioms Nemune ar Neryje per potvynį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.