Generalinė prokuratūra Darbo partijai pareiškė daugiau 6 mln. litų civilinį ieškinį

Vilniaus apygardos teismui, trečiadienį pradėjusiam nagrinėti
Darbo partijos baudžiamąją bylą, Generalinė prokuratūra pareiškė 6 milijonų 50 tūkst. litų civilinį ieškinį.

Teismas prašymą dėl ieškinio pareiškimo patenkino ir priėmė jį.

Valstybės kaltintojas, Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas teigė, kad 2005-2007 metais ši partija iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) neteisėtai gavo dotacijas, todėl paprašė šią sumą iš partijos priteisti. Gautas dotacijas teismas yra areštavęs anksčiau.

Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi ir Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių ir įmokų, bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų – daugiau kaip 855 tūkst. litų.

Darbo partija įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, bei nesumokėjus apie 4 mln. litų mokesčių.

Į teisiamųjų suolą sėdo keturi įtariamieji: Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, buvęs Darbo partijos atsakingasis sekretorius Vytautas Gapšys, anksčiau Darbo partijos centrinei būstinei vadovavusi Vitalija Vonžutaitė ir Darbo partijos buvusi iždininkė ir dabartinė ekspertė personalo klausimais Marina Liutkevičienė. Įtarimai pareikšti ir Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui.

Tai pirmas atvejis Lietuvos istorijoje, kai politinė partija įtariama nusikaltimu.

Į pirmąjį bylos posėdį liudytojai nebuvo pakviesti. Į posėdį atvyko tik kaltinamieji, jų advokatai, valstybės kaltintojai, Generalinės prokuratūros prokuroras ir prokurorė, civilinių ieškovų atstovai. Bylą nagrinėja Baudžiamųjų bylų skyriaus trijų teisėjų kolegija.

Apytuštėje Vilniaus apygardos teismo Didžioje salėje nebuvo matyti jokių Darbo partijos palaikytojų. Anksčiau teismus šturmuodavo minios V.Uspaskicho gerbėjų, dėl vietų trūkumo į teismą sunku buvo patekti žiniasklaidos atstovams.

Darbo partijos bylą, kurią prokurorai tyrė beveik metus, sudaro 155 tomai. Vien kaltinamasis aktas apima 1 tomą.

Kėdainių verslininką 47 metų V.Uspaskichą, anksčiau dėl skandalų netekusį ūkio ministro ir Seimo nario postų, Lietuvos teisėsauga įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Tirdami Darbo partijos finansinę veiklą, prokurorai yra atlikę kratas Darbo partijos būstinėje ir kitur, paėmė kompiuterius, liudytojų parodymus davė būrys Darbo partijos parlamentarų.

Partijos įkūrėjas V.Uspaskichas po ilgo slapstymosi Rusijoje nuo Lietuvos teisingumo į Lietuvą grįžo pernai rudenį. Spalį jam nepavyko laimėti savivaldos rinkimuose, tačiau jis vėl išrinktas Darbo partijos vadovu.

Nuo balandžio 29 dienos V.Uspaskichui nebetaikomas namų areštas – jam skirtas 1,5 mln. litų piniginis užstatas bei dar viena kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kardomąją priemonę teismas sušvelnino atsižvelgęs į tai, kad byla jau baigta tirti ir yra teisme. Be to, turi nuolatinę gyvenamąją vietą, verslą ir mažamečius vaikus.

Jeigu kaltinamasis išvyktų iš Lietuvos be teismo leidimo, ar pažeistų kitas sąlygas, sumokėtas piniginis užstatas atitektų Lietuvos valstybei.

Namų arešto sąlygomis Kėdainių verslininkas gyveno 7 mėnesius. Namų areštas V.Uspaskichui buvo skirtas pernai rugsėjo 27 dieną. Dieną prieš tai jis buvo sulaikytas Vilniaus oro uoste, kai grįžo po ilgo slapstymosi Rusijoje. Pareigūnai sulaikytajam pareiškė pirminius įtarimus.

V.Uspaskichui gresia teisės dirbti tam tikrą darbą atėmimas, piniginė bauda arba laisvės atėmimas iki 4 metų.

Generalinė prokuratūra jau anksčiau areštavo Darbo partijos lėšas, skirtas kaip valstybės dotacijas. Taip nuspręsta siekiant užtikrinti civilinį ieškinį, kuris gali būti pareikštas teisme Darbo partijos byloje dėl galimų nusikaltimų valstybės finansų sistemai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.