J.Olekas neigia, kad Lietuva ir JAV derasi dėl priešraketinės gynybos skydo sistemos įrengimo Lietuvoje

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas neigia pranešimus, Lietuva derasi su JAV dėl priešraketinės gynybos skydo sistemos įrengimo Lietuvoje.

„Jokios derybos nevyksta. Mes apie tai nesikalbame”, – BNS sakė J.Olekas.

Užsenio reikalų ministerijos informacijos departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė BNS sakė, jog tai labai svarbus projektas, Lietuva juo domisi, tačiau jokios derybos dėl projekto įgyvendinimo Lietuvoje nevyksta.

Lenkijos užsienio reikalų viceministras Witoldas Waszczykowskis (Vitoldas Vaščykovskis)pareiškė, kad JAV kalbasi su Lietuva dėl galimybių jos teritorijoje dislokuoti antiraketinio skydo elementus, jeigu nutrūks derybos su Lenkija, pranešė Lenkijos spaudos agentūra PAP.

Lietuvos diplomatijos vadovas Petras Vaitiekūnas naujienų agentūrai „Reuters” atsisakė komentuoti šį pranešimą.

Tuo tarpu JAV valstybės departamento atstovas spaudai Tomas Casey (Tomas Keisis) teigė, jog su lietuviais vyko tik bendri pokalbiai, o Pentagonas paneigė, jog jie iš viso buvo. Pasak T.Casey, kai gegužės mėnesį vyriausiasis amerikiečių derybininkas Johnas Roodas (Džonas Rudas) lankėsi Lietuvoje, jis Lietuvos vadovus informavo apie derybų su Lenkija eigą.

Pentagono atstovas spaudai Geoffas Morellis (Džefas Morelis) prisipažino, kad Lietuva yra viena iš šalių, kuri galėtų priimti dalį skydo elementų, jeigu derybos su Lenkija nepavyks, tačiau paneigė, jog tokie pokalbiai su Lietuva vyksta.

Tuo metu JAV ambasados Lenkijoje atstovas spaudai pasakė, jog su Lietuva nesiderama, o Lenkija yra prioritetinis partneris, tačiau, jeigu paaiškės, kad Lenkija atsisakys priimti antiraketinio skydo elementus, teks ieškoti vietos kur nors kitur.

„Tai ne grasinimas, o tik praktinis patarimas”, – pridūrė jis.

Pagal Jungtinių Valstijų inicijuotą priešraketinės gynybos Europoje planą Čekijoje turėtų būti dislokuotas antiraketinis radaras, o Lenkijoje gaudomųjų raketų bazė. Čekija jau yra paskelbusi, kad leis dislokuoti radarus savo teritorijoje, tačiau su lenkais vis dar yra deramasi dėl raketų bazės.

Vašingtonas nori Lenkijoje iki 2012-2013 metų įrengti specialias aikšteles 10-čiai gaudomųjų raketų. Varšuva už leidimą tai padaryti nori, kad JAV padėtų modernizuoti Lenkijos ginkluotąsias pajėgas – aprūpintų jas priešlėktuvinės gynybos sistemomis „Patriot-3” ir THAAD.

Rusija prieštarauja tokiems JAV ketinimams

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "J.Olekas neigia, kad Lietuva ir JAV derasi dėl priešraketinės gynybos skydo sistemos įrengimo Lietuvoje"

  1. Uz ramybe Lietuvoje

    Viespatie apsaugok, jeigu Lietuvoje butu ikurta priesrakietine gynyba.
    Nejaugi prezidentas Adamkus padarytu tokia klaida? Bush&#039s jau pakankamai pridare zalos visam pasauliui ir Amerikai. Lievuvos kilmes pilieciai kelkite DIDZIAUSIAS DEMONSTRACIJAS. NELEISKITE , KAD LIETUVOJE PRASIDETU TERORIZMAS. BUSH YRA BAISUS ZMOGUS; JIS NIEKO NESISKIRIA NUO STALINO, HITLERIO AR HUSENO. JAM ZMONIU SAUGUMAS VISAI NESVARBU. YRA MELAGIS, MELAGIS,MELAGIS….. SU JO PALAIMA IR ZYDAI LENDA I LIETUVA.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.