Bosnija ir Hercegovina žengė pirmą žingsnį ES narystės link

Bosnija ir Hercegovina pirmadienį Liuksemburge pasirašė svarbų susitarimą su Europos Sąjunga (ES), po beveik 13 metų, kai baigėsi ją nuniokojęs pilietinis karas, žengdama pirmą žingsnį Bendrijos link.
Jos lyderiai sakė tikį, kad Stabilizavimo ir asociacijos susitarimo pasirašymas padės palaidoti praeitį ir atvers naują stabilumo ir klestėjimo periodą.

Be Kosovo, nepriklausomybę paskelbusio vos prieš kelis mėnesius, Bosnija ir Hercegovina buvo vienintelė Balkanų šalis, kuriai reikėjo įveikti šį etapą po to, kai po ilgų atidėliojimų balandžio 29 dieną Stabilizavimo ir asociacijos susitarimą pasirašė Serbija.

„Tai didelė diena Bosnijos ir Hercegovinos žmonėms. Jūs įgyvendinote dalį svajonės”, – po pasirašymo ceremonijos sakė ES užsienio politikos koordinatorius Javieras Solana (Chavjeras Solana).

„Tai ryšiai ne šiai dienai, bet visam laikui”, – pridūrė jis.

Bosnijos ir Hercegovinos prezidentas Haris Silajdžičius (Haris Silaidžičius) šį žingsnį pavadino „tvirta gaire” šalies istorijoje.

„Pasirašydama Stabilizavimo ir asociacijos susitarimą, Bosnija ir Hercegovina parodė, kad nepaisant visko, kas įvyko praėjusiame dešimtmetyje, … dabar su tuo visiškai užbaigta”, – sakė jis per bendrą spaudos konferenciją su J.Solana.

Du Bosniją ir Hercegoviną sudarantys autonominiai regionai – musulmonų ir kroatų Bosnijos ir Hercegovinos federacija ir Serbijos respublika, yra priversti nejaukiai sugyventi nuo 1992-1995 karo pabaigos.

Vis dėlto jie stengiasi susitarti dėl esminių reformų, kurių ES reikalauja kaip sąlygos užmegzti glaudesniems ryšiams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.