„iPhone“ gavo 3G titulą

Ištikimieji „Apple” produkcijos gerbėjai ir analitikai nebuvo nuvilti: praėjusią savaitę kompanijos vadovas Steve’as Jobsas pristatė lauktą populiariojo „iPhone” išmaniojo telefono versiją, turinčią trečiosios kartos (3G) mobilųjį ryšį. Dar daugiau: naujasis aparatas vasarą pasieks ir Lietuvą – juos pardavinės „Omnitel”.

Pristatęs naująjį aparatą „Apple iPhone” įžengs į 70 pasaulio šalių. Be to, šį kartą bus keičiamas ir pats verslo modelis. Per pristatymą S.Jobsas pabrėžė, kad aparatas kainuos perpus pigiau nei pirmoji jo versija. Tai yra 8 GB talpos modelis kainuos 199 dolerius, 16 GB talpos – 299 dolerius (atitinkamai apie 470 ir 720 litų).

Tačiau teigiama, kad tai – kaina gavus valdytojų subsidijas, kurios siekia apie pusę telefono kainos. O „Apple” jau nebegaus dalies valdytojų pajamų, gautų iš „iPhone” savininkų. Įvairiais duomenimis, pagal ligšiolines sutartis „Apple” tekdavo iki 30 proc. pajamų, gautų iš vieno „iPhone” naudojančio abonento.

Subsidiją operatoriai atsiims iš savo vartotojų, nustatydami tam tikrą minimalų mokestį ir parduodami aparatus su sutartimis.

Naująjį „iPhone 3G” nebus taip paprasta atrakinti. Iki šiol tai buvo įmanoma, nes perkant telefoną nereikėjo jo aktyvuoti – tai buvo galima padaryti per internetą, naudojant „iTunes” paslaugą. Dabar telefoną bus galima aktyvuoti tik valdytojo salone.

3G ryšio modulis tikriausiai yra bene svarbiausia ypatybė, kurios laukė „Apple” gerbėjai Europoje. Trečiosios kartos ryšys telefone patobulintas naudojant HSDPA technologiją. S.Jobso teigimu, telefonas kiek daugiau nei trečdaliu greičiau už „Nokios N95” aparatus įkrauna interneto puslapius.

„iPhone 3G” pateikė ir daugiau naujovių. Tarp jų – integruota GPS navigacija, 2 mln. taškų fotoaparatas. Telefone veikia ir įvairūs jutikliai – judesio, šviesos.

Greta to, „Apple” pristatė ir naują paslaugą „MobileMe”, kuri leis sinchronizuoti skirtinguose įtaisuose – telefone, kompiuteryje – esančius duomenis: kontaktus, kalendorius, paštą ir kitką per mobilųjį ryšį. Tiesa, ši paslauga kainuos 99 dolerius (apie 240 litų) per metus.

Bet ji yra aukso kasyklos operatoriams, mat už perduodamus duomenis reikia mokėti (arba jie įskaičiuojami į mokėjimo planą), o ši paslauga veiks automatiškai.

Įdiegus GPS funkciją „iPhone 3G” atsirado galimybė susieti nuotraukas su geografinėmis koordinatėmis (geotagging).

Pristatęs „iPhone 3G” telefoną 70-yje šalių, „Apple”, analitikų teigimu, veržiasi į įtakingiausių išmaniųjų telefonų gamintojų viršūnę. Mat naujasis „Apple” su „MobileMe” turi verslui aktualių funkcijų.

Nuo 2007 m. liepos iki dabar „Apple” pardavė 6 mln. „iPhone”. Analitikai tikisi, kad šįmet jų bus parduota 12 mln., o drąsiausi rinkos ekspertai kalba apie 45 mln. „iPhone”, parduotų 2009 m.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.