Nuo būrėjų gina įstatymas

Aiškiaregiai turėjo tai numatyti. Didžiojoje Britanijoje įsigaliojo didžiausios per 40 metų įstatymų dėl vartotojų teisių gynimo pataisos, skirtos sustiprinti kontrolę visose veiklos srityse, pradedant prekybos agentų ir baigiant prekių vaikams reklama.

Pagal naujas vartotojų gynimo įstatymo pataisas aiškiaregiai ir astrologai priskiriami tai pačiai kategorijai kaip ir prekiautojai.

Pataisos, priimtos atsižvelgiant į ES direktyvą dėl netinkamos komercinės praktikos, pirmą kartą reikalauja iš įmonių sąžiningo elgesio su vartotojais ir draudžia abejotinas prekybos strategijas bei reklamas. Taigi nuo šiol būrėjai turės pasakyti vartotojams, kad siūlo savo paslaugas tik dėl „pramogos”, o jų gebėjimai „nėra įrodyti”. Tai reiškia, jog būrėja, atidariusi kioskelį per mugę, turės pakabinti ir perspėjimą apie savo atsakomybės ribas. Tokie patys įspėjimai privalo būti publikuojami ir burtininkų, ekstrasensų bei mediumų interneto svetainėse, užrašyti ant čekių ir visų spausdintinių blankų.

Pasak teisininkų, nauji įstatymai priskiria nusikalstamų bruožų veiksmams, kuriems anksčiau tai nebuvo taikoma. Tokios paslaugos kaip sėkmės pažadas imantis verslo, kontaktas su mirusiuoju ar gydymas rankomis turi būti ribotos atsakomybės. Pasak teisininkų, pataisos sumažino reikalavimus ieškiniui pateikti. Anksčiau tyrimas turėdavo įrodyti, kad paslaugos apibūdinimas buvo melagingas arba klaidinantis. Dabar pakanka įrodyti, jog panaudota neteisinga komercinės prekybos praktika. Todėl nuo šiol bus daugiau teismo procesų.

Pagal įstatymą paslaugas siūlantis asmuo negali griebtis neteisingos komercinės praktikos, klaidinamų pareiškimų ar agresyvių pardavimo strategijų. Už įstatymo ribų atsidūrė tokia praktika kaip „išpardavimas” dėl įmonės uždarymo, nors iš tikrųjų ji nėra uždaroma, laikino galiojimo pasiūlymai, kurie iš tiesų trunka ilgiau nei nurodoma, melagingos rekomendacijos svetainėse. Pažeidėjams numatomos baudos iki 5 tūkst. svarų sterlingų (per 20 tūkst. litų) arba bauda ir įkalinimas iki 2 metų, jei byla svarstoma Karūnos teisme.

Didžiosios Britanijos mediumų asociacija stojo piestu prieš naujoves. Aiškiaregiai, spiritistai, burtininkai šaukia, esą teiginiai, kurių dabar iš jų reikalaujama, prieštarauja jų tikėjimui. Tai reikš, kad jie praneša žmonėms, jog netiki tuo, ką daro. Tarsi astrologas apie save sakytų: „Saugokitės aukšto juodbruvio nepažįstamojo, kuris tikina galįs nuspėti ateitį.” Arba būrėja teigtų: „Gyvenimas pagal mūsų pranašystes gali pakenkti jūsų sveikatai.” O gal mediumas turėtų sakyti: „Ar čia kas nors yra? Gal taip… o gal ir ne.” Vienas aiškiaregys net pareiškė, kad tai „mėginimas kištis į Viešpaties reikalus”.

Teisininkai atkerta, jog būrėjai nėra svarbiausias šių pataisų tikslas. Sudarytas ir vadinamasis juodasis sąrašas, į kurį įtrauka 31 veikla. Pavyzdžiui, neleidžiama reklamuoti produkto maža kaina žinant, kad jo kiekis yra mažesnis negu paklausa, nevalia pirkėjo įtikinėti, jog jis negali išeiti nepasirašęs sutarties, prekių vaikams reklamoje draudžiama nurodyti, kad vaikas nukentės, jei klientas nepirks produkto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.