„Atvirdangio” ekologinės kelionės

Šį savaitgalį Pavilnių regioniniame parke, prie Saulės laikrodžio, tris dienas vyko „Atvirdangio” festivalis – gyvavo nauja valstybė, norėjusi tapti kiek tobulesne už esamą.

Festivalio gausias kultūrines, sportines, menines, pramogines ir pažintines veiklas vienijo trys idėjos: ekologija, sveika gyvensena ir pilietiškumas.

Kol Lietuvoje sklando rimtos ar tiesiog juokingos šnekos apie šeimos tvirtinimo nutarimus, jaunimas imasi konkrečių darbų; nes, kas geriau suburia šeimą, jei ne bendra veikla bei pramogos, ir, kam labiau rūpi vaikų ateitis, jei ne jaunoms šeimoms. Renginio iniciatoriai – ekologinės plėtros centras „Gamtos idėjos”. Tai ekologija besirūpinančio jaunimo organizacija, kurios pagrindinis tikslas – ugdyti sąmoningą visuomenės ryšį su gamta. „Gamtos idėjos” yra viešosios įstaigos „APEGA grupė”, skatinančios ekologiškai atsakingą verslą, padalinys.

Idėjos – ant perdirbto popieriaus

Pirmasis „Atvirdangio” festivalis originaliais būdais skatino lankytojus suvokti gamtos svarbą ir mokė ją tausoti. Svarbiausia – įsisąmoninti, kad reikia tai daryti. Pasvajota, kad galėtų būti Valstybė, kuri tausotų gamtą ir netgi buvo išbandytas tokio modelio valstybės žaidimas. Festivalio metu visi norintys galėjo tapti „Atvirdangio” valstybės piliečiais, gauti jos pasus bei pareikšti savo nuomonę. Renginio valstybinės institucijos išsakė savo prioritetus, skleidė informaciją apie pasirinkimo galimybes, siekė užtikrinti dalyvių saugą. Veikė ir „Atvirdangio” nacionalinis bankas. „Nakvynkiemyje” jaunimas statėsi palapines, kuriose, pavargę nuo renginių galėjo ir ramiai pamiegoti. Didžiosiose palapinėse vyko renginiai. Čia buvo šnekama apie ekologijos sampratą, jos atspindžius mūsų dienų kultūroje, mene, žalingus įpročius. Lietuvoje tai pirmas festivalis, kurio visa informacinė medžiaga, pasai, balsavimo biuleteniai ir net vietinė valiuta buvo išspausdinti ant perdirbto popieriaus. Buvo galima išvysti smagių iniciatyvų, šūkių, paskatinimų.

Apkrėsti švaromanija

„Atvirdangio” valstybėje pasireiškia nenumaldomas potraukis rinkti bei rūšiuoti šiukšles, – skelbė organizatoriai. – Jeigu tu negali praeiti nepakėlęs numesto popierėlio, jeigu žinai, kuo geltonas konteineris skiriasi nuo žalio, turime pranešti – TU jau sergi ŠVAROMANIJA. Sveikiname! Svarbiausia – užkrėsti šia liga kuo daugiau aplinkinių.”

Tris dienas palapinėse-dirbtuvėse dirbo amatininkai bei kvietė visus norinčius kurti drauge su jais. Maži ir dideli mokėsi lipdyti molį, gaminti žvakes, muilą, velti vilną, piešti. Ypač smagu buvo mokytis senų daiktų atnaujinimo; be to, tai ekologiška ir naudinga, nes tuo pačiu kūriniu galima naudotis ilgiau.

Ekologija ir „Šūdmaistis”

Kokia sveika gyvensena be sveiko maisto? Renginio restoranas maitino suderintu sveiku maistu, o norintys galėjo pasikonsultuoti su dietologais. EKO turgelyje buvo parduodamos ekologiškos prekės, maisto produktai, gėrimai. Beje, veikė ir „Šūdmaisčio” krautuvėlė, kuri siūlė žalingo, nesuderinto ir nesveiko maisto. Organizatorių manymu, tai puiki edukacinė priemonė, kuri skatina lyginti ir rinktis sveiką maistą.

Ištisas dienas čia skambėjo bardų dainos, bliuzas, rokas bei chorų atliekama muzika. Lankytojai klausėsi folkloro grupės „Atalyja” bei smagią funk stiliaus muziką grojančių grupių „Bitės”, „Arbata” ir „Magic Mushrooms”. Organizatoriai ypač džiaugėsi galėdami pristatyti „The Road Band”, „Katedrą” ir grupę „Spički”. Gamtos dermių popietės metu skambėjo rami muzika, kurią atliko Vilniaus Gospel choro „Sounds in G” jaunių grupė, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio meno mokyklos moksleivių choras ir jaunos teatralės „Pirmas Planas”.

Renginio organizatoriai siekė suburti jaunimą, kuriam nesvetima pilietiškumo, ekologijos bei sveikos gyvensenos samprata, ir tikėjosi, kad šįkart pasidalinus idėjomis ir patirtimi, ateityje kils naujų panašių iniciatyvų, dar didesnių projektų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.