Stichija pridarė daug nuotolių

Skirtingose pasaulio vietose – Ajovoje ir Kinijoje – žmonės gelbėjasi nuo potvynių, Japonijoje aukų pareikalavo žemės drebėjimas.

Ajovos valstijoje sekmadienį buvo užtvindyti didžiausi miestai, tūkstančiai gyventojų dėl patvinusių upių turėjo palikti savo namus. Neatlaikius pylimui prie upės vanduo užliejo didelę Di Moino, kuriame gyvena 200 tūkst. žmonių, dalį, pareigūnai baiminosi, kad po numatomos audros vandens lygis dar labiau pakils. Valstijos sostinėje drumzlini Di Moino upės vandenys apsėmė kelis tiltus ir plūdo į gatves. Vanduo užliejo maždaug 200 namų ir 40 įstaigų rajoną. Dėl itin prastų oro sąlygų valstijoje nuo gegužės 25-osios žuvo mažiausiai 16 žmonių. Nelaimės prasidėjo po tornado gegužės 25-ąją. Dar 5 žmonės dėl potvynių ir tornadų žuvo kitose JAV Vidurio vakarų dalyse. Rimti potvyniai kilo visame regione, įskaitant Pietų Dakotos, Minesotos, Viskonsino, Nebraskos, Ilinojaus, Indianos, Kanzaso, Oklahomos ir Arkanzaso dalis. Tai svarbus grūdinių kultūrų auginimo regionas, todėl potvyniai tikriausiai dar labiau paveiks ir taip dideles maisto produktų kainas, nes, pradiniais skaičiavimais, bus prarasta iki 20 proc. Ajovos grūdinių kultūrų derliaus.

Kinijoje 55 žmonės žuvo, 7 laikomi dingę per liūčių sukeltus potvynius 9 Kinijos provincijose. Iš pavojingų rajonų evakuota net 1,3 mln. žmonių, iš viso nukentėjo beveik 17,9 mln. provincijų gyventojų. Ekonominiai nuostoliai nuo potvynių nukentėjusiose provincijose, pirminiais vertinimais, jau pasiekė 1,5 mlrd. dolerių (3,35 mlrd. litų).

Pernai per potvynius ir taifūnus Kinijoje žuvo daugiau kaip 600 žmonių.

Šeštadienį ir Japonija patyrė stichinę nelaimę: ten įvyko 7,2 balo žemės drebėjimas, žuvo 9 žmonės, gelbėtojai atliko paieškos darbus Honsiu saloje. 12 žmonių laikomi dingusiais, daugiau kaip 200 sužeisti. Drebėjimo epicentras buvo Ivatės prefektūroje salos šiaurės rytuose, retai gyvenamoje teritorijoje, už 300 km į šiaurę nuo Tokijo. Vėliau salą supurtė dar daugiau kaip 200 pakartotinių smūgių. Jie sukėlė daugybę nuošliaužų ir suniokojo rajono kraštovaizdį – apardė kalnus, sulankstė tiltus, nuošliaužos užvertė kelius. Taip pat pranešta, kad įvyko nedidelis radioaktyvaus vandens nuotėkis regiono atominėje elektrinėje, tačiau į išorę jis nepateko.

Japonija yra vienoje aktyviausių seisminių zonų, žemės drebėjimai ten įprasti. Šaliai tenka apie 20 proc. visų pasaulyje įvykstančių 6 balų ar stipresnių žemės drebėjimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.