Durpyno gaisras nuodija Onuškį

Degesynės durpyno gaisras vienus Rokiškio rajono Onuškio miestelio gyventojus įkalino namuose, kitus privertė bėgti.

Vakar jau trečią dieną degusio durpyno dūmų ir smalkių kankinami Onuškio gyventojai neramūs leido laiką namuose sandariai užsidarę langus, į vidų susivedę šunis, kates ir net vištas. Kaimynai vieni su kitais bendravo telefonu. Žmonės nerimavo dėl laukuose likusių galvijų, priverstų trokšti nuo dūmų. Pusė iš poros šimtų Onuškio ir jo apylinkių gyventojų paraginti išvyko į saugesnes vietas. Tačiau ramybės nepatyrė – rūpėjo palikti namai.

Ramų Onuškio gyvenimą sutrikdęs gaisras gretimame Degesynės durpyne buvo pastebėtas pirmadienio popietę. Onuškiečiai tądien pamatė nuo durpyno kilusį juodų dūmų stulpą. Gaisras iš pradžių apėmė nedidelį durpyno plotą. Netruko suvažiuoti ugniagesiai, o kitą rytą pranešta, kad gaisras numalšintas.

Tačiau papūtus stipriam vėjui ugnis vėl įsiplieskė, o gausūs tiršti dūmai padengė Onuškį. „Žiūrėdama pro langą net kaimynų namo nematau. Sėdžiu šalia pasidėjusi respiratorių. Jį užsidėjusi bėgau laistyti agurkų. Žinau, kad į kiemą eiti nevalia, tačiau baiminausi, kad dūmai ir suodžiai pražudys sausros iškankintą derlių. Laimė, neturime gyvulių. Kaimynai sakė, kad karvės laukuose ašaroja, dūsta, neėda žolės”, – LŽ pasakojo viena miestelio gyventoja.

Onuškio parduotuvė ne tik aprūpina žmones būtinaisiais maisto produktais, bet ir dalija rajono savivaldybės išrūpintus respiratorius. „Žmonės užsidarę namuose. Jei ir ateina koks nors onuškietis, baisimės, kad jį visą dengia pilkos apnašos”, – LŽ sakė pardavėja. Onuškiečius lankanti miestelio slaugytoja Ramutė Dirsienė džiaugėsi, kad žmonės supratingi, per gaisrą laikosi rimties. „Vaikštau pas senus ir ligotus žmones. Atrodo, kad kol kas gaisras jų sveikatai nepakenkė. Ir pati nesijaučiu nukentėjusi, nors išėjus į lauką alsuoti tampa sunku nuo dūmų ir smalkių, ir galva svaigsta”, – pasakojo ji.

Slaugytoja pabrėžė, kad nemažai onuškiečių pavyko įkalbėti išvykti iš miestelio. Turintieji nuosavus automobilius važiavo miegoti į laukus, kai kas nusigavo pas juos priglaudusius gimines ir pažįstamus. Rokiškio valdžia net parūpino autobusą, kad mašinų neturintys žmonės galėtų išvažiuoti į saugesnę vietą.

Rokiškio rajono meras Rimantas Velykis tikino, kad gaisrą pavyko kiek sutramdyti. Vakar degantį durpyną gesino net 12 ugniagesių automobilių iš Rokiškio, Panevėžio ir Visagino, į pagalbą kilo karinis sraigtasparnis, ugnį malšino pusšimtis „Geležinio vilko” karių.

Vakar pavakarę Rokiškio rajono savivaldybės administratorius Gintautas Rekerta LŽ sakė, jog kariniu sraigtasparniu pakilęs virš gaisravietės, susidarė įspūdį, kad gaisras nebeplinta. Tačiau gesinti jį trukdė itin stiprus vėjas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.