Kompiuterių rinkoje – sąstingio nuotaikos

Kalėdų šįmet nebus – tokiomis nuotaikomis gyvena kompiuterinės technikos prekybininkai. Mat Kalėdų laikotarpis jiems – pats aktyviausias metas. Tačiau taip buvo iki praėjusių metų rudens.

Pirkėjai atsitraukė

„Kovo mėnesį Lietuvos rinka visai sustojo”, – teigė antros pagal apyvartą kompiuterinės technikos didmenininkės „Acme kompiuterių komponentai” (ACC) direktorius Regimantas Buožius.

Kitos didmenininkės „GNT Lietuvos” vadovas Evaldas Rėkus patvirtino, kad kompiuterinės namų technikos rinka sustojo. Verslo ir viešojo sektoriaus rinkose padėtis kiek geresnė, bet prieaugis irgi mažesnis nei pernai. Pirkėjų atsargumą ir mažėjantį entuziazmą prekybininkai teigė pastebėję jau praėjusių metų rudenį.

Anksčiau antro pusmečio apyvarta būdavo gerokai didesnė nei pirmo. R.Buožiaus teigimu, skirtumas būdavo net iki 40 proc. Dabar kai kurie prekybininkai sako, kad pernai pirmas pusmetis buvo kone aktyvesnis nei antras.

Įkandin Latvijos

Tačiau tokie pokyčiai – ne perkūnas iš giedro dangaus. Nemažai Lietuvos kompiuterijos įmonių veikia ir Latvijoje, todėl stagnaciją jos pirmiausia pajuto ten.

„Rodiklis yra Latvijos rinka – ten sąstingis prasidėjo dar pernai kovą”, – sakė „FIS kompiuterių” vadovas Modestas Tamutis.

Pasak jo, Lietuvoje ir dabar žmonių srautas kompiuterijos parduotuvėse neslūgsta – jie domisi, nori pirkti, tačiau tai kur kas dažniau ir baigiasi tik norais.

E.Rėkaus nuomone, daug lemia ir psichologiniai veiksniai, sukelta isterija dėl gresiančios krizės: „Statistikos duomenys juk rodo, kad atlyginimai didėja greičiau nei infliacija.”

Tikslas – išlaikyti esamą lygį

Dabartinė ekonomikos padėtis sužlugdė prekybininkų planus šįmet augti.

„Visi dabar kelia uždavinius bent išlaikyti esamą apyvartos lygį ir nekristi žemiau”, – tikino M.Tamutis.

Tačiau ir tai gali tapti iššūkiu. Brangstantys degalai bei maistas ir rudenį išaugsiančios šildymo išlaidos gali priversti gerokai pasistengti siekiant išlaikyti apyvartą tokią, kokia buvo praėjusiais metais. Kada rinka gali atsigauti? Pašnekovų nuomone, sąstingis išsilaikys bent iki metų pabaigos.

„Gegužė, birželis paprastai yra blogiausi metų mėnesiai. Bet gegužę jau išgyvenome”, – sakė „BMS Megapolio” direktorius Artūras Afanasenka. Jo nuomone, ateityje dar didesnių duobių neturėtų rastis.

Kaip išeitį iš padėties prekybininkai mini efektyvumą, pelningesnių produktų pasirinkimą, taip pat konsolidacija. M.Tamutis, kurio vadovaujama įmonė „FIS kompiuteriai” neseniai ėmėsi pirkti kelias mažesnes kompiuterijos bendroves, teigė, jog tai gali pagelbėti rinkos stagnacijos laikotarpiu. Mažiesiems žaidėjams, veikiantiems atskirai tokioje rinkoje, jo nuomone, būtų riesta.

„Šiuo metu tinkamas laikas jungtis ir restruktūrizuotis”, – pabrėžė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.