Makedonijoje prasidėjo pirmalaikiai rinkimai

Makedonijoje sekmadienio rytą darbą pradėjo rinkimų apylinkės – šalyje vyksta pirmalaikiai visuotiniai rinkimai, kuriuos surengti privertė politinės ir etninės problemos kelyje į Europos Sąjungą (ES) bei NATO.
Balsavimas šioje mažytėje buvusios Jugoslavijos respublikoje, turinčioje beveik 1,8 mln. rinkėjų, vyksta po rinkimų kampanijos, kurią temdė smurtas. Beveik 3 tūkst. rinkimų apylinkių buvo atidarytos 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir dirbs 12 valandų.

Per šiuos parlamento rinkimus, kurie yra penktieji nuo Makedonijos nepriklausomybės paskelbimo 1991-aisiais, turi budėti rekordiškai daug policininkų.

Apklausos rodo, kad solidžia persvara turėtų laimėti darbą baigiančio premjero Nikolos Gruevskio centro dešiniųjų partija VMRO-DPMNE. Nuo jos atsilieka pagrindinė opozicinė Radmilos Šekerinskos Socialdemokratų sąjunga ir dvi albanų partijos, kurios kaltino viena kitą dėl smurto prieš rinkimus.

Tačiau 37 metų N.Gruevskiui tikriausiai vėl reikės Albanų demokratų partijos (ADP) arba jos nesutaikomos priešininkės Integracijos demokratinės sąjungos (IDS) paramos formuojant vyriausybę.

ADP kovo viduryje pasitraukė iš jo vadovaujamos vyriausybės protestuodama dėl to, kad ji nepripažino Kosovo – albanų dominuojamos provincijos, kuri mėnesiu anksčiau paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos.

Prie politinio sąmyšio prisidėjo ir balandžio pradžioje pareikštas Graikijos sprendimas vetuoti kvietimą Makedonijai įstoti į NATO. Narystė Aljanse ir ES buvo pagrindinis strateginis vyriausybės tikslas.

Atėnai taip pasielgė dėl seno ginčo, susijusio su teise į Makedonijos pavadinimą, – taip pat vadinasi ir viena šiaurinė Graikijos provincija.

Rinkimus stebės maždaug 13 tūkst. policininkų, įskaitant greitojo reagavimo ir sraigtasparnių junginius, ir daugiau kaip 6,2 tūkst. stebėtojų, iš jų 464 atsiuntė tarptautinė bendrija.

Valstybinė rinkimų komisija preliminarius rezultatus turėtų pradėti skelbti maždaug 22 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.