UR ministras su ESBO pirmininkais aptars ilgalaikius organizacijos prioritetus

Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas dalyvaus Helsinkyje vyksiančiame pirmajame neformaliame penkių Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) valstybių – Graikijos, Ispanijos, Kazachstano, Lietuvos ir Suomijos – UR ministrų susitikime.
Pasak URM pranešimo spaudai, sekmadienį ir pirmadienį Helsinkyje susirinks penkių ESBO valstybių užsienio reikalų ministrai, atstovaujantys vadinamajam ESBO Kvintetui. Jį sudaro organizacijai pirmininkavusi valstybė (2007 metais – Ispanija), šiemet pirmininkaujanti valstybė – Suomija ir būsimosios pirmininkės – 2009 metais pirmininkausianti Graikija, 2010 metais – Kazachstanas, 2011 metais – Lietuva.

2008 metų sausio mėnesį Suomijos pasiūlyto naujo ESBO formato – Kvinteto – siekis yra skatinti ilgalaikį ESBO planavimą ir bendrų tikslų nustatymą laikotarpiui, apimsiančiam kelių valstybių pirmininkavimo laikotarpius.

Šis neformalus ESBO užsienio reikalų ministrų susitikimas yra pirmasis Kvinteto susitikimas, skirtas būsimiems ESBO prioritetams ir konkretiems pasiūlymams dėl tolesnės ESBO veiklos pagrindinėse organizacijos veiklos srityse aptarti.

Susitikimo metu bus aptariama ESBO veikla srityse, kurios reikalauja ilgalaikio planavimo: „įšaldytų” konfliktų sprendimas, ESBO veikla Afganistane, kova prieš terorizmą, taip pat – valstybės sienų apsaugos valdymas, kova prieš prekybą žmonėmis, tolerancijos, nediskriminacijos ir lyčių lygybės klausimai.

Ministrai taip pat aptars tolesnio bendradarbiavimo Kvinteto formate būdus ir formas bei pasirengimą gruodį vyksiančiam pagrindiniam kasmetiniam organizacijos renginiui – Ministrų Tarybos susitikimui.

Vizito metu Lietuvos užsienio reikalų ministras taip pat susitiks su Suomijos ir Kazachstano UR ministrais, su kuriais aptars aktualius dvišalio bendradarbiavimo klausimus.

ESBO yra didžiausia regioninė saugumo organizacija, jungianti 56 Europos, Šiaurės Amerikos ir Azijos valstybes. Pagrindiniai organizacijos tikslai – nedalomas saugumas, konfliktų prevencija ir pokonfliktinis sureguliavimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.