Prezidento širdžiai padės stimuliatorius

Prezidentui Valdui Adamkui Santariškių klinikose vakar buvo implantuotas 25 gramus sveriantis širdies stimuliatorius.

Į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikas V.Adamkus buvo paguldytas trečiadienio vakarą dėl prieširdžio ritmo sutrikimų. Atlikti detalius tyrimus rekomendavo jo asmeninis gydytojas Remigijus Nargėla. Klinikose valstybės vadovui atlikta aritmijos židinio prideginimo procedūra. „Praktika gydyti vaistais, kai yra tokie ritmo sutrikimai, šiais laikais naudojama nebent Rytuose. Vakaruose, taip pat ir Lietuvoje, širdies ritmas sureguliuojamas per kateterį”, – sakė Santariškių klinikų vadovas Aleksandras Laucevičius.

Vakar netikėtai pranešta, kad V.Adamkui klinikų medikai implantavo širdies stimuliatorių. Pasak prof. A.Laucevičiaus, tai buvo padaryta siekiant išvengti prieširdžių virpėjimo ateityje. Šią, kaip ir pirmąją procedūrą, atliko Širdies aritmijų ir rentgenochirurgijos skyriaus vedėjas prof. Audrius Aidietis. Jam padėjo prof. A.Laucevičius, doc. Pranas Šerpytis, R.Nargėla. Apie valandą trukusios procedūros metu taikyta vietinė nejautra, pacientui duota raminamųjų, kad nejaustų jaudulio.

Pasak A.Aidiečio, procedūros metu buvo atliktas nedidelis pjūvelis aukščiau širdies esančiame plote, toje vietoje per kraujagysles įvesti du laidukai. Visiškai nematomas, po oda ant krūtinės ląstos implantuotas prietaisas siunčia elektrinius impulsus, verčiančius širdies raumenį reguliariai susitraukti.

Kaip ir kitiems pacientams, prezidentui implantuotas stimuliatorius bus kompensuotas ligonių kasų. „Prietaisas nebuvo pirktas specialiai prezidentui, tokių aparatėlių kasmet įsigyjama 500-600”, – patikino A.Laucevičius.

Stimuliatoriaus vidutinė kaina – apie 10 tūkst. litų. Naujausios kartos prietaisai ima veikti tik prireikus. Pasak A.Aidiečio, V.Adamkui implantuoto prietaiso baterijas reikėtų keisti maždaug po 10 metų.

Medikai patikino, kad po minėtos intervencijos V.Adamkus jaučiasi gerai, tikimasi, kad šiandien jis bus išrašytas iš ligoninės. „Kiek žinau, prezidentas tądien jau yra numatęs susitikimus”, – teigė A.Aidietis. Anot mediko, skrydžių lėktuvu V.Adamkui taip pat nereikės atsisakyti, nes daugeliu atvejų šis prietaisas pagerina savijautą.

Tačiau fizinio aktyvumo, taip pat ir pomėgio plaukioti, valstybės vadovui keletą savaičių reikės vengti. A.Laucevičius pridūrė, kad Jo Ekscelencijai dabar svarbiausia – saugotis nereikalingos įtampos. Medikai dar kartą patvirtino, kad nuogąstavimai, kad dėl V.Adamkaus amžiaus ši intervencija gali būtų pavojinga, neturi pagrindo.

Įdėjus stimuliatorių, V.Adamkus papildė valstybių vadovų, kuriems tenka nešioti šį mažą širdies pagalbininką, grupę. Šių metų kovą JAV Hiustono ligoninėje amerikiečių kardiologai širdies stimuliatorių implantavo buvusiam Lenkijos prezidentui ir „Solidarumo” legendai Lechui Valęsai. Atlikus tyrimus jam buvo nustatytas širdies nepakankamumas. Balandį širdies stimuliatorius buvo implantuotas 75-erių buvusiam Prancūzijos prezidentui Jacques’ui Chiracui. Nuo 2001 metų širdies stimuliatorių nešioja ir buvęs JAV viceprezidentas Dickas Chayney. Pernai vasarą 66 metų politikui buvo sėkmingai atlikta širdies stimuliatoriaus pakeitimo operacija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.