Nauja opera – ir mažiems, ir dideliems

Pagaliau išsipildė klaipėdiečio kompozitoriaus Vladimiro Konstantinovo svajonė, puoselėta 27 metus, – rytoj rampų šviesą išvys jo dviejų dalių opera visai šeimai „Ką senelis padarys, viskas bus gerai” pagal Sigito Gedos pjesę Hanso Christiano Anderseno pasakos motyvais.

Rado bendrą kalbą

Naująjį spektaklį Muzikinis teatras publikai pristato kaip visomis prasmėmis unikalų ir originalų kūrinį.

Anot kompozitoriaus, operos muziką inspiravo meistriškas poeto S.Gedos tekstas, kuris visas, ne tik eilėraščiai, spektaklyje virto dainomis, o pjesė – operos libretu. „Dar 1981-aisiais vieno dramos būrelio vadovė paprašė mane sukurti muziką S.Gedos pjesės pastatymui. Tai buvo pradžia. Vėliau kolegos paragino ją užauginti iki operos”, – pasakojo V.Konstantinovas.

Jis tvirtino likęs ištikimas polistilistikai. „Padariau įvairių muzikos stilių kokteilį – spektaklyje skamba rokas, džiazas, klasikinis bliuzas, yra renesanso atgarsių, rimtos akademinės muzikos. Prieš daug metų iškėliau sau užduotį – nutiesti tiltą vaikams į įvairios muzikos, jos stilių pažinimą. Tikiuosi, tas kokteilis publikai patiks”, – šypsodamasis kalbėjo kompozitorius. Jis yra šios operos chormeisteris ir pats ją diriguos.

V.Konstantinovas džiaugėsi, kad nesunkiai pavyko rasti bendrą kalbą su spektaklio režisieriumi. „G.Padegimas pasirodė kaip brandus ne tik dramos, bet ir muzikinio teatro režisierius, – tvirtino daug metų Muzikiniame teatre chormeisteriu dirbantis kompozitorius. – Jis padarė taip, kad tai, kas yra partitūroje, suskambėtų ir scenoje, veikėjų charakteriuose.”

Tapo švente ir atgaiva

Operą „Ką senelis padarys, viskas bus gerai” pastatė Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre debiutuojantis Gytis Padegimas. Įgyvendinti režisieriaus sprendimą padėjo ištikima jo spektaklių bendražygė dailininkė Birutė Ukrinaitė ir klaipėdietė choreografė Agnija Šeiko.

„Pavyko suburti naują statytojų komandą ir tokią, kuri kolektyvo energiją pakreipė ne konfliktų, o kūrybos vaga”, – tvirtino teatro vadovas Ramūnas Kaubrys.

Naujus statytojų vardus teatre palankiai įvertino ir trupė. „Šiame spektaklyje mes tiesiog ilsimės”, – juokavo G.Padegimas, negailėdamas gerų žodžių visiems jo artistams, techniniam personalui ir teatro administracijai.

Anot režisieriaus, retas atvejis, kad nieko forsuoti nereikėjo, prieš dvi savaites iki premjeros scenoje jau buvo viskas, kas būtina, visi naujam scenos kūriniui ir jo statytojams labai dėmesingi, dirbo susikaupę ir entuziastingai.

Tai jau trečias G.Padegimo spektaklis šį sezoną Klaipėdoje. Su savo studentais Klaipėdos universitete pastatė improvizacijų spektaklį „Miestas”, Dramos teatre – Marinos Carr dramą „Mėja” ir dabar Muzikiniame teatre – spektaklis visai šeimai.

„Į šį teatrą labai seniai atėjau kaip žiūrovas, sekiau jo spektaklius, bet į jo sceną pirmąsyk įžengiau su „Mėjos” spektakliu – keista, – šypsojosi G.Padegimas. – Pasiūlymas čia pastatyti vaikišką spektaklį man buvo netikėtas. Bet prisiminiau jaunystę, kaip prieš 25 metus Kaune debiutavau miuziklu, paskui stačiau Violetos Palčinskaitės pjesę… Su malonumu prisiminiau ir įtraukiau visus į naują žaidimą. Dirbome kūrybiškai, įdomiai. Šis spektaklis man tapo tikra atgaiva. Muzika, scenovaizdis, plastika – viskas tarsi savaime sukibo į vientisą visumą.”

„Švente ir atgaiva jis tapo ir mums, atlikėjams. Mūsų teatre – tai naujas režisierius. Įdomu pajusti kitą ranką, dirbti su tikru meistru ir puikiu pedagogu, – sakė pagrindinio Senelio vaidmens atlikėjas Šarūnas Juškevičius. – Ir dirbome be jokių konfliktų, smagiai. Džiugu, kad galime ramiai atlikti savo pareigą.”

„Jie visi – puikūs aktoriai”, – tikino režisierius. G.Padegimas įsitikinęs, kad tokiame teatre visi turi mokėti ne tik dainuoti, šokti, bet ir vaidinti. Jis prisipažino nuo trejų metų svajojęs pastatyti operą. „Prie tikros dar nepriėjau, nors stačiau ir miuziklus, ir operytes vaikams. Gal dar ateis laikas ir operai suaugusiems”, – vylėsi režisierius.

Siunčia svarbią žinią

Operos „Ką senelis padarys, viskas bus gerai” fabula labai paprasta: Seneliui ir Senelei liko vienintelis turtas – Arklelis, kurį, Senelei pritariant („Ką tu padarysi – viskas bus gerai”), Senelis nusprendžia parduoti arba išmainyti. Senelis leidžiasi į kelionę („Nio! Parduosiu arba išmainysiu”). Pakeliui sutinka skirtingus žmones, taip pat keliaujančius į miesto turgų su savo gyvūnais. Kelyje, vieni paskui kitus, įvyksta Seneliui nepaprastai „naudingi” mainai. Arklys iškeičiamas į karvę, karvė – į avį, avis – į žąsį, žąsis – į vištą, višta – į supuvusių obuolių maišą…

Vis dėlto pagrindinės šios vaikiškai nevaikiškos operos temos – meilė ir dvasinių vertybių prioritetas žmonių gyvenime. Kokia spektaklio žinia publikai?

„H.Ch.Anderseno pasaka siunčia svarbią žinią „Akropolio” vaikams, kad didžiausią vertę turi tai, kas neįkainojama – tarpusavio pasitikėjimas, gerumas, draugiškumas, kūrybiškumas – tai, ko už pinigus nenusipirksi”, – aiškino režisierius. Pasak jo, daug pastangų įdėta, kad tai būtų spektaklis visai šeimai, ne tik vaikams, kad jame atsivertų ir kitas planas – tėvams: „Kas yra tas lietuviškas gobšumas? Ar ne geriau dalytis?..”

Dešimt metų dirbantis su B.Ukrinaite G.Padegimas džiaugėsi, kad ji – labai kūrybinga dailininkė, kiekvienam spektakliui sugalvoja kokią nors netikėtą atrakciją. Šįsyk tai – drugelių pulkas ir spalvoti guminiai batai. „Kostiumai irgi labai stilingi, savotiški, kartais jie tampa net scenografijos dalimi. Mūsų dailininkė – grimo specialistė, jis irgi bus originalus, bet skoningas”, – intrigavo režisierius. Jo teigimu, spektaklis suspindo žalia spalva – gyvybę nešančia, optimizmą teigiančia ir viena iš mūsų valstybės vėliavos spalvų.

Spektaklyje vaidins teatro solistai, choro dainininkai ir baleto šokėjai, kurie kurs įvairiausių gyvūnėlių personažus. Senelio vaidmenį, be Š.Juškevičiaus, dar sukūrė Artūras Kozlovskis, Senelės – Rita Petrauskaitė ir Rasa Ulteravičiūtė, Svetlana Konstantinova ir Aurelija Dovydaitienė operoje turės po du vaidmenis, taip pat vaidins ir dainuos Virgis Pupšys, Kęstutis Nevulis, Mindaugas Rojus ir kiti.

Nacionaliniams – prioritetas

V.Konstantinovo operos vaikams „Ką senelis padarys, viskas bus gerai” premjera Klaipėdos muzikiniame teatre – gegužės 31 ir birželio 1 dienomis 15 val. ir birželio 6-ąją 12 val.

Teatro vadovo R.Kaubrio teigimu, naujo nacionalinio veikalo vaikams pastatymą inspiravo Antano Kučinsko operos „Bulvinė pasaka” sėkmė – spektaklio kūrybinė grupė šiemet įvertinta aukščiausiu Lietuvos teatro apdovanojimu „Auksiniu scenos kryžiumi”.

„Tikimės, kad ir naujasis mūsų teatro kūrinys sulauks publikos dėmesio”, – vylėsi R.Kaubrys.

Operą „Ką senelis padarys, viskas bus gerai” visai šeimai kompozitoriui prieš kelerius metus užsakęs Klaipėdos muzikinis teatras nacionalinių kūrinių įgyvendinimą scenoje laiko prioritetu. „Šios tradicijos laikomės nuo pat mūsų teatro įkūrimo – Audronės Žigaitytės „Mažvydo”, – priminė Klaipėdos muzikinio teatro vadovas.

Šiemet šiame teatre rampų šviesą turėtų išvysti dar viena nacionalinė premjera – Vidmanto Bartulio opera „Aušrinė”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.