„Moody’s”: Lietuvai gresia skolinimosi reitingo sumažinimas

Lietuvai, Latvijai ir Vengrijai gresia skolinimosi reitingo sumažinimas, jei šiose šalyse įvyks vadinamasis „kietasis nusileidimas” – staiga gerokai sulėtės ūkio plėtra, teigia tarptautinė reitingų agentūra „Moody’s”.

Ūkio plėtros lėtėjimas ir didėjanti infliacija „greičiausiai ženkliai padidins valstybės skolą” ir sumažins minėtų šalių galimybes atsigauti „per neilgą laiką”. Tai taip pat „padidintų spaudimą skolinimosi reitingams ir galiausiai privestų prie jų sumažinimo”, teigiama „Moody’s” ataskaitoje.

„Moody’s” įvertino vienuolikos besivystančių ekonomikų – nuo Aa1 reitingą turinčios Islandijos iki Rumunijos, Bulgarijos ir Kroatijos, kurioms suteiktas Baa3 reitingas, – atsparumą galimam staigiam ūkio smukimui. „Moody’s” pavadino šias 11 šalių „pavojaus zona”, kur „didėja makroekonominė įtampa”, sparčiai auga ekonomika, didėja užsienio prekybos deficitai ir kyla nekilnojamojo turto kainos.

„Kieto nusileidimo tikimybė padidėjo dėl neseniai pasaulinėje rinkoje kilusios krizės, – teigia „Moody’s”. – Einamosios sąskaitos deficitai gali sumažėti tik pritraukus kapitalo. Staigus pritraukto kapitalo lygio sumažėjimas tirtose šalyse gali sukelti sudėtingų ir iššūkių keliančių ekonominių pokyčių”.

Vengrijos ekonomika, preliminariais duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį per metus padidėjo 1,6 proc., o infliacija šalyje balandį siekė 6,6 proc.

Latvijos ūkis išaugo 3,6 proc., palyginti su 8 proc. prieaugiu ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį. Kainos balandį padidėjo 17,5 proc., palyginti su 16,8 proc. infliacija kovą.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) pirmąjį šių metų ketvirtį išaugo 6,4 proc., palyginti su 8 proc. prieaugiu per paskutinius tris praėjusių metų ketvirčius. Infliacija balandį, palyginti su kovu, padidėjo nuo 11,3 iki 11,7 proc.

Įvertinusi besivystančių šalių atsparumą kietam nusileidimui reitingų agentūra „Moody’s” teigia, kad Islandijos, Estijos, Bulgarijos, Kazachstano ir Čekijos „finansinė padėtis yra puiki, ir šios šalys turėtų išlikti atsparios, net padidėjus makroekonominiam stresui”. Skolų lygis neturėtų labai padidėti, o „likvidumas nekels didelių sunkumų, net kieto nusileidimo atveju”. Minėtų šalių vyriausybių politika orientuota į ateitis, šalys turi finansinių atsargų, kurios padės šalims „išlaikyti padėtį ir reitingus”.

Rumunijoje, Lenkijoje ir Kroatijoje „finansinė padėtis yra pakankamai gera”. Šiose „šalyse gali būti užfiksuotas vidutinis-didelis valstybės skolos prieaugis”.

„Moody’s” taip pat įvertino bankų krizės, kurią gali sukelti krizė pasaulinėje paskolų rinkoje, tikimybę vienuolikoje šalių ir nustatė, kad didžiausia rizika bankų krizei kilti yra Bulgarijoje, Rumunijoje ir Kazachstane. Tokios krizės „paprastai kyla po spartaus ūkio ir nekilnojamojo turto kainų augimo”.

Kroatijoje bankų krizės tikimybę yra vidutinė, o likusiose šalyse krizės tikimybę yra maža.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.