Už degalus gali tekti mokėti daugiau nei 5 litus

Už litrą degalų gali tekti pakloti ir 5 Lt ar net daugiau, prognozuoja SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

„Naftos kainos gali pasiekti dar baisesnius dydžius. Gali būti, kad už litrą mokėsime daugiau nei 5 Lt. Tačiau galbūt taip ir neatsitiks”, – „Lietuvos radijo laidoje „Savaitės atgarsiai” sakė G. Nausėda.

„Mažeikių naftos” atstovas spaudai Jacekas Komaras (Jacek Komar) teigia, kad naftos perdirbimo gamykla naftos kainų prognozių nedaro, tačiau sutinka, kad G. Nausėdos spėjimai gali pasitvirtinti.

„Viskas priklauso nuo situacijos pasaulyje, dolerio kurso, politinės situacijos. Sunku ką pasakyti”, – teigė J. Komaras.

Seimo narys, Liberalų sąjūdžiui priklausantis Kęstutis Glaveckas aiškina, kad kylanti naftos kaina susijusi su besitęsiančia ir vis gilėjančia pasauline finansų krize.

„Investuotojai ėmė bėgti į vertybinius popierius, susietus su nafta, su žaliavom. Taip susidarė spekuliacinis efektas”, – teigia K. Glaveckas.

Tačiau jis pažymi, jog naftos pasaulyje yra užtektinai naftos – jo žiniomis, vien Kinija dabar statanti dešimt naftos perdirbimo gamyklų. Tą patį daro ir Indija.

Tuo pačiu K. Glaveckas atkreipia dėmesį, kad naftos rinkoje galioja nerašyti karteliniai susitarimai, tad visai įmanoma, kad naftos kainos pakils iki 5 ar 6 Lt už litrą.

SEB banko prezidento patarėjas sako, kad ekonomistai nebesitiki, jog naftos kainos grįš į ankstesnį lygį. „Galimas dalykas, kad jos ilgą laiką negrįš į mažiau nei 100 JAV dolerių už barelį lygį”, – prognozuoja G. Nausėda.

Anot jo, anksčiau, kai ekonomikos nuosmukį patirdavo išsivysčiusios šalys, tokios, kaip JAV, sumažėdavo naftos paklausa ir naftos kainos nukrisdavo.

„Ši recesija ypatinga tuo, kad besivystančių valstybių paklausa garantuoja aukštą naftos kainą net kai išsivysčiusios valstybės patiria ekonomikos nuosmukį”, – sako G. Nausėda.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

4 atsiliepimai į "Už degalus gali tekti mokėti daugiau nei 5 litus"

  1. pasipiktines

    gaidziai…

  2. ziaurus

    nu nakui,alga lietuvoj 1000lt tai visa alga ant kuro pakloti galima nesamone.

  3. tulas

    padarykim po astuonis, man, dirbanciam uzteks, bet gal sumazes mazvaikiu gatvese 👿

  4. AS

    pirksim airkli kieme zoles yra vis pigiau atseis….pritariu tului durniu maziau bus gatvese…ir kamsciu nebus…ir sveikesni busim….daugiau judesim…o jei rimtai tai ne kas artinas blogi laikai su degalais pakils ir maistas ir visos kitos paslaugos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.