Buvęs Vokietijos kancleris Schroederis tapo Rusijos akademiku

Buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis) ketvirtadienį buvo išrinktas Rusijos Mokslų akademijos (RMA) visuomenės mokslų skyriaus užsienio dalies nariu.
Per RMA posėdį, kuris vyksta Maskvoje, į kitus skyrius išrinkta daugiau kaip dešimt užsienio mokslininkų. Daugiausiai jų yra iš JAV – keturi asmenys. Be to, RMA užsienio nariais tapo mokslininkai iš Prancūzijos, Italijos, Kinijos, Ukrainos ir Suomijos.

Pasak akademiko, visuomenės mokslų skyriaus sekretoriaus Valerijaus Makarovo, G.Schroederio nuopelnas mokslui tas, kad jis parašė veikalą apie pereinamąją ekonomiką ir reguliariai skaito paskaitas Vokietijos universitetuose.

64-erių metų G.Schroederis, kuris pastaruoju metu vadovauja Šiaurės Europos dujotiekio „Nord Steam” tiesimo kompanijų akcininkų komitetui, „visada apgalvotai sprendė sudėtingas ekonomines ir socialines problemas”, pažymima RMA dokumente. „Nepopuliarios priemonės”, kurių jis ėmėsi, iš esmės pagerino Vokietijos ekonomiką.

Kaip pažymima dokumente, ypatingas dėmesys atkreiptinas į buvusio kanclerio monografiją „Sprendimai. Mano gyvenimas politikoje” (Entscheidungen. Mein Leben in der Politik), kuri buvo išversta į rusų kalbą ir išleista 2007 metais su Dmitrijaus Medvedevo, kuris tada buvo Rusijos pirmasis vicepremjeras, pratarme.

„Knygoje drauge su faktais yra išsamių autoriaus apmąstymų apie nacionalinę ir pasaulinę ekonomiką, apie Europos dabartį ir ateitį. Specialus skyrius skirtas Rusijai, kaip „pasaulinei

žaidėjai”, ir duotas griežtas atkirtis tiems, kurie daro kliūtis Rusijai eiti klestėjimo keliu”, – sakoma RMA pažymoje.

Kitas svarbus G.Schroederio veikalas, kurį išskyrė akademikai, yra jo drauge su buvusiu Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Tony Blairu (Toniu Bleru) 1999 metais parašyta knyga „Kelias pirmyn Europos socialdemokratijai”.

Šiame darbe, pažymima dokumente, iškeltos problemos dėl to, ką daryti dėl senstančios, mažavaikės visuomenės, dėl imigracijos, kokia efektyvi turi būti ekonomika, kad valstybė ir ateityje išliktų socialinė, kur turi būti nustatyta riba rinkos santykiams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.