Tymošenko kabinetas gina VRM vadovą nuo prokuratūros kaltinimų

Ukrainos valdžios tarpusavio susipriešinimas trečiadienį vėl paaštrėjo, kai Julijos Tymošenko vadovaujamas ministrų kabinetas pareikalavo, kad prezidento Viktoro Juščenkos kontroliuojama Generalinė prokuratūra liautųsi spaudusi vyriausybės narius.
Itin didelį vyriausybės pasipiktinimą sukėlė iškelta byla VRM vadovui, įrašytam pirmuoju prezidentą remiančio susivienijimo „Mūsų Ukraina” rinkimų sąraše Jurijui Lucenkai, kurį prokurorai kaltina valstybiniais lėktuvais siuntus savo šeimą pailsėti į Krymą. Pats J.Lucenka neigia jam pateiktus kaltinimus, vadindamas juos „užsakytais”.

„Vyriausybė itin susirūpinusi dėl to, kad Generalinė prokuratūra naudojama politiniam spaudimui ministrų kabineto nariams”, – perskaitė žurnalistams vyriausybės pareiškimą J.Tymošenko.

„Vyriausybė pareiškia ryžtingą protestą prieš politinius persekiojimus ir reikalauja, kad teisėsaugos institucijos nutrauktų baudžiamųjų bylų iškėlimo pagal politinių jėgų užsakymą praktiką, – pridūrė premjerė.

Prezidento sekretoriatas ir prokuratūra pareiškia, kad baudžiamosios bylos vidaus reikalų ministrui ir kai kuriems jo bendražygiams neturi politinės potekstės.

KOVA PASIEKĖ APOGĖJŲ

Viena diena anksčiau J.Lucenka apkaltino prezidentą remiant savo sekretoriato vadovo Biktoro Balohos ir opozicinės Regionų partijos, vadovaujamos buvusio premjero Viktoro Janukovyčiaus, aukštų atstovų planą sugriauti koaliciją Radoje, pasiekti, kad būtų atleistas J.Tymošenko kabinetas ir suformuota nauja valdžia.

Ministras taip pat įtaria, kad prezidento sekretoriatas ketina nušalinti jį nuo vadovavimo Vidaus reikalų ministerijai.

Atsakydamas į tai V.Juščenka, esantis su vizitu Kanadoje, pavadino šias nuomones „liguistomis” ir vėl pareiškė, kad būtina išsaugoti dabartinę valdžios šalyje formulę.

Tačiau J.Tymošenko nepatikėjo prezidento žodžių nuoširdumu.

„Aš noriu atvirai pasakyti, jog de facto esančios plačios koalicijos su UKrainos prezidentu priešakyje kova, nukreipta prieš vyriausybę ir prieš demokratinę koaliciją pasiekė apogėjų, ir reikia arba sustoti ir pradėti dirbti Ukrainos labui, arba sąžiningai sudaryti prezidento ir Regionų partijos ne šešėlinę, o atvirą plačią koaliciją”, – trečiadienį kabineto posėdyje sakė J.Tymošenko.

Pagal šalies konstituciją, vyriausybė ar pavieniai ministrai gali atsistatydinti tik Aukščiausiosios Rados, kuri po pirmalaikių rinkimų 2007 metų rudenį didžiąją dalį laiko yra neveikli, sprendimu.

Sudėtingi V.Juščenkos ir vyriausybės vadovės santykiai pastarosiomis savaitėmis vėl pašlijo, kai J.Tymošenko viešai pareiškė, kad gali nutraukti sąjungą su prezidentu, aiškindama nesibaigiančius tarpusavio priekaištus artėjančiais rinkimais ir valstybės vadovo noru pašalinti galimą varžovę.

Tiksli eilinių Ukrainos prezidento rinkimų data dar nenustatyta, bet konstitucijoje nurodyta, kad prezidento įgaliojimų terminas – penkeri metai.

V.Juščenka valstybės vadovo priesaiką davė 2005 metų sausio pabaigoje po didelių protesto akcijų, pavadintų „oranžine revoliucija”, per kurias J,Tymošenko aktyviai rėmė opozicijos lyderį ir būsimąjį prezidentą.

Daugelis Ukrainos politikų ir ekspertų prognozuoja, kad artėjant rinkimams šių dviejų politikų tarpusavio santykiai dar labiau komplikuosis, bet apie vyriausybės atsistatydinimą kol kas nekalbama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.