Lietuvoje grėsminga gyvūnų pasiutligė sparčiai traukiasi

Lietuvoje šiemet smarkiai sumažėjo gyvūnų pasiutligės atvejų. Per keturis mėnesius mūsų šalyje nustatyta tik 24, tuo tarpu pernai per tą patį laikotarpį – 252, o 2006 metais – 1030 šios pavojingos ligos atvejų.

Sėkmingai užbaigtas pavasarinis laukinių gyvūnų oralinės vakcinacijos nuo pasiutligės etapas. Iš lėktuvų per mėnesį išmėtyta 1,3 mln. jaukų su vakcina.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Kazimiero Lukausko, ši pavojinga liga gana sparčiai traukiasi iš mūsų šalies. Didelė tikimybė, kad pasiutligė Lietuvoje bus likviduota 2010 metais, kaip ir buvo planuota specialistų. Tačiau vadovaujantis Vokietijos patirtimi, vakcinacija nuo pasiutligės turi būti tęsiama dar dvejus metus nuo paskutinio užregistruoto šios ligos atvejo.

Koordinuojant ES Komisijai vakcinacija nuo pasiutligės 2006 metų pradžioje pradėta visose Baltijos šalyse. VMVT direktoriaus K. Lukausko nuomone, siekiant užtikrinti kovos su šia liga efektyvumą, labai svarbu, kad visos šio regiono valstybės vykdytų vakcinaciją vienu metu ir derintų tarpusavio veiksmus. VMVT pavesta koordinuoti ES remiamą vakcinacijos programos įgyvendinimą Kaliningrado srityje.

VMVT yra parengusi ir pateikusi Europos Komisijai suderinti oralinės vakcinacijos nuo pasiutligės programą Baltarusijoje. Patvirtinus šią programą, jaukai su vakcina būtų mėtomi Baltarusijos teritorijoje, 50 kilometrų atstumu nuo sienos su Europos Sąjungos valstybėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.