Nepalas turi atsisakyti monarchijos

Himalajų karalystėje Nepale trečiadienį turi įvykti istorinis pokytis – neseniai išrinkta asamblėja, kurioje dominuoja buvę maoistų sukilėliai, turi panaikinti 240 metus šalį valdžiusią monarchiją.
Maždaug 1,5 tūkst. policininkų apsupo konferencijų centrą Katmandu, kuriame turi įvykti asamblėjos susitikimas, nes kiek anksčiau sostinėje nugriaudėjo keli sprogimai, dėl kurių kaltinami įtariami nepopuliaraus karaliaus Gyanendros (Gjanendros) šalininkai.

Konstitucinė asamblėja, kuri buvo išrinkta praėjusį mėnesį ir prisaikdinta antradienį, per pirmąjį savo posėdį turi balsuoti už monarchijos panaikinimą. Posėdis turėjo prasidėti 11 val. vietos (8 val. 45 min. Lietuvos) laiku.

Šimtai žmonių nepaisė draudimo rengti protesto akcijas ir susirinko prie konferencijų centro raginti nutraukti neramų, septynerius metus trukusį Gyanendros valdymą.

„Bandome daryti spaudimą, kad jie tikrai šiandien panaikintų monarchiją”, – su ašaromis akyse sakė 45 metų Julia Chitrakar (Džulija Čitrakar), vietos moterų teisų gynimo aktyvistė.

Nepalo maoistai, kurie seniai žadėjo nuversti karalių ir sukurti respubliką, netikėtai laimėjo praėjusio mėnesio rinkimus ir gavo trečdalį iš 601 vietos asamblėjoje.

2006 metais maoistai pasirašė istorinį taikos susitarimą, pagal kurį įsiliejo į pagrindinę politinę srovę ir kuriuo buvo užbaigtas dešimtmetį trukęs sukilimas, pareikalavęs tūkstančių žmonių gyvybių ir dar labiau pakenkęs vienai skurdžiausių pasaulio ekonomikų.

Gyanendra buvo karūnuotas po 2001 metų incidento, kai girtas ir narkotikų paveiktas sosto įpėdinis nužudė populiarų karalių Birendrą, Gyanendros brolį, ir daugumą karališkosios šeimos narių, o paskui nusižudė pats.

Nors lojalistai mano, kad karalius yra hinduistų dievo Višnaus įsikūnijimas, atsirado nemažai sąmokslo teorijų, kurios jį sieja su tomis žudynėmis.

Gyanendra vis dar yra pagrindiniuose Narajanhičio rūmuose, o politikai tikriausiai nurodys jam išsikraustymo terminą.

Karalius savo likimą nulėmė 2005 metų pradžioje, kai paleido vyriausybę ir ėmė tiesiogiai kontroliuoti šalį, taip pakurstydamas priešiškas visuomenės nuotaikas.

„Duris respublikai atvėrė pats karalius, – sakė istorikas Khatri Chhetri (Chatris Čhetris). – Rūmai nebėra centrinė politikos figūra”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.