Afganistane tarnaujantiems Lietuvos kariams – NATO vadovybės dėmesys

Lietuvos vadovaujamoje Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės septintosios pamainos (PAG-7) stovykloje šią savaitę lankėsi NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų vado pavaduotojas generolas leitenantas Jonathanas Riley (Džonatanas Railis) ir provincijos valdžios atstovai.
Kaip pranešė KAM, Goro provincijos policijos, Valstybinio saugumo departamento viršininkai pasidalino surinkta informacija apie praėjusią savaitę vykusias demonstracijas, PAG-7 stovyklos užpuolimą, kurio metu žuvo Lietuvos karys. Susitikimo metu buvo aptartos priemonės, kurios padėtų stabilizuoti situaciją provincijos sostinėje Čagčarane.

Vėliau Čagčarane vykusiame susitikime su Goro provincijos gubernatoriumi generolas leitenantas J.Rilei ir PAG-7 vadas pulkininkas Ramūnas Baronas aptarė saugumo situaciją provincijoje, taip pat problemas, su kuriomis susiduria vietiniai gyventojai.

Anot pranešimo, šiuo metu stovyklos apsauga yra sustiprinta, gyvenimas Čagčarane po truputį grįžta į savo vėžes. Toliau vykdomos užduotys, vyksta susitikimai su vietinės valdžios atstovais, lankomi atokesni Goro provincijos kaimai, kuriuose bendraujama su vietiniais gyventojais, teikiama humanitarinė pagalba.

Pastaruoju metu Goro provincijoje įvyko keli smurtiniai išpuoliai, vienas jų lietuviams baigėsi tragiškai.

Praėjusią savaitę Čagčarane kilus masiniams neramumams ir riaušininkams bandant įsiveržti į NATO bazę, kurioje tarnauja lietuviai, žuvo seržantas Arūnas Jarmalavičius. Incidento metu dar du Lietuvos kariai lengvai nukentėjo nuo afganų demonstrantų sviestų akmenų.

Pirmadienio naktį į PAG-7 stovyklą buvo paleista raketa. Ji nukrito netoli stovyklos tvoros, įvykio metu niekas nenukentėjo.

PAG-7 suformuota Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono pagrindu. Taip pat septintojoje grupėje tarnauja kariai iš Lietuvos kariuomenės vadovybės, Lietuvos kariuomenės ordinariato, Lauko pajėgų vadovybės, Logistikos valdybos, Karinių oro pajėgų, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Žvalgų mokyklos, Krašto apsaugos savanorių pajėgų, iš viso apie 170 karių. Kartu su lietuviais misiją vykdo Kroatijos, Danijos, Ukrainos, Gruzijos kariai.

Lietuvos vadovaujama PAG misiją pradėjo veikti 2005 metų birželio mėnesį. Pagrindinė PAG užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.