Mokesčių nepadidino

Marijampolės savivaldybės taryba atsisakė tvirtinti daugiau kaip 10 kartų didesnius mokesčius už verslo liudijimus. Tad nuo liepos mėnesio šiame mieste smulkiesiems verslininkas gali būti iš viso nutrauktas vadinamųjų patentų išdavimas.

Iki birželio mėnesio visos šalies savivaldybės turi iš naujo patvirtinti fiksuoto mokesčio dydį verslininkams, kurie dirba įsigiję verslo liudijimus. Sausio viduryje, Seimui priėmus Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, konkretus fiksuotas mokestis, mokamas už pajamas, gautas iš veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, padidėjo daugiau kaip 10 kartų.

Anksčiau už kai kurią veiklą verslininkai per metus privalėdavo sumokėti tik 100 litų mokesčių, o nuo liepos mėnesio šis mokestis turi būti ne mažesnis nei 1090 litų per metus.

Rajonų savivaldybėms suteikta teisė numatyti mažesnius mokesčius, tačiau to negali daryti didžiųjų miestų – Vilniaus, Kauno bei kitų, prie kurių yra priskiriama ir Marijampolė, savivaldybių tarybos. Jos sumažinti fiksuotą pajamų mokesčio dydį gali tik atskiroms gyventojų grupėms, neatsižvelgdamos, kiek iš tikrųjų yra pelninga konkreti veikla.

Smukdys smulkiuosius

Šiuo metu Marijampolės savivaldybės teritorijoje verslo liudijimus yra įsigiję 1466 smulkūs verslininkai. Didžiausia jų dalis – smulkūs turgaus prekiautojai, taip pat kirpėjos, statybininkai, automobilių remontininkai. Daugumai jų šis darbas – vienintelis pragyvenimo šaltinis. Tačiau yra ir tokių verslo sričių, iš kurių, net ir įsigijus verslo liudijimą bei sumokėjus šiuo metu galiojantį labai nedidelį fiksuotą pajamų mokestį, pragyventi būtų neįmanoma.

Kaip LŽ pasakojo spaudos platinimu besiverčianti marijampolietė V.T., per mėnesį ji uždirba tik apie 250 litų. „Daugiau beveik neįmanoma, nes teritorija, kurioje turiu išnešioti spaudą – nemaža, o daugelis gyventojų laikraščių neskaito. Dabar man, kaip pensininkei, kas mėnesį valstybei reikia sumokėti tik keletą litų. Tai nedidelės išlaidos, kurios mano piniginei įtakos beveik nedaro. Tačiau jei iš tų uždirbtų pinigų reikės sumokėti vos ne pusę, tada man dirbti visiškai neapsimokės”, – teigė moteris. Ji guodėsi, kad ir dabar anksti rytais su krepšiu laikraščių po gatves vaikščioja ne iš gero gyvenimo – taip bando prisidurti prie nespėjančio kilti su augančiomis kainomis atlyginimo pagrindinėje darbovietėje.

Dabar moteris per metus fiksuotų pajamų mokesčio sumoka tik 100 litų, o pagal Seimo priimtą įstatymo pataisą kasmet ji privalės mokėti po 1100 litų.

Nepritarė didinimui

„Tokio mokesčio dydžio tvirtinimas, koks yra nustatytas pagal Seimo priimtą įstatymą, yra ne kas kita, kaip smulkiųjų verslininkų žlugdymas. Neįsivaizduoju, kad kaip nors būtų galima išplėtoti veiklą tokiose srityse kaip batų valymas, knygų įrišimas, dovanų pakavimas ir kai kuriose kitose tiek, kad per mėnesį galėtum uždirbti ne tik mokesčiams, bet dar ir pragyvenimui. Ypač gyvenvietėse šalia miesto”, – tarybos posėdyje svarstant naują fiksuoto pajamų mokesčio dydį kalbėjo Marijampolės savivaldybės tarybos narys Kostas Jankauskas. Jis priminė, kad, be šio mokesčio, kas mėnesį dar beveik po 100 litų tokie smulkūs verslininkai moka ir socialiniam draudimui.

„Praėjusių metų pabaigoje mes patvirtinome fiksuotą pajamų mokesčio dydį visiems šiems metams. Tai kodėl viduryje metų turime kažką keisti?” – siūlymu patvirtinti naujus fiksuotus pajamų mokesčio dydžius piktinosi ir Kostas Kynas.

Jiems pritarė dauguma Marijampolės savivaldybės tarybos narių ir nusprendė to klausimo šią savaitę surengtame tarybos posėdyje iš viso nesvarstyti.

Kaip aiškino Marijampolės savivaldybės meras Rolandas Jonikaitis, taryba nutarė kreiptis į Vyriausybę su prašymu padaryti Marijampolei išimtį ir leisti fiksuotą pajamų mokestį diferencijuoti: vienokį jo dydį nustatyti mieste, o kitokius – kaimiškose vietovėse.

Neišdavinės

Kaip teigė Marijampolės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkės pavaduotoja Daiva Baniulienė, savivaldybės tarybai nepatvirtinus naujų fiksuotų pajamų mokesčio dydžių, dabar galiojantieji nuo liepos mėnesio negalios.

„Jei nebus laiku patvirtinti naujas fiksuoto pajamų mokesčio dydis, mes negalėsime nuo liepos mėnesio nei išdavinėti naujų verslo liudijimų, nei pratęsti dabar galiojančiųjų”, – sakė D.Baniulienė.

Anot jos, šiuo metu, net nelaukdami liepos mėnesio, dauguma pagal verslo liudijimus dirbančių asmenų jau pratęsė verslo liudijimų galiojimą iki metų pabaigos, sumokėdami fiksuotą pajamų mokestį pagal dabar galiojančius tarifus. Kiti tą žada padaryti artimiausiu metu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.