ES šalių patvirtintas mandatas yra tvirtas pagrindas būsimoms deryboms su Rusija – Lietuvos URM

Europos Sąjungos šalių pirmadienį patvirtintas mandatas yra tvirtas pagrindas būsimoms deryboms su Rusija dėl strateginės partnerystės sutarties, teigia Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.
Kaip pranešė URM, Briuselyje vykusiame ES Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių tarybos (BRIST) posėdyje P.Vaitiekūnas padėkojo kolegoms ir šį pusmetį ES pirmininkaujančiai Slovėnijai už konstruktyvų bendradarbiavimą, svarstant mandato deryboms su Rusija dėl naujos partnerystės bendradarbiavimo sutarties klausimą.

„Mandatą, kuriame tinkamai atspindėti Lietuvos pateikti siūlymai, šiandien patvirtino visos 27 ES valstybės. Šis dokumentas yra tvirtas pagrindas būsimoms ES deryboms su Rusija”, – sakė ministras.

Sutikę į mandatą įtraukti Lietuvos iškeltus reikalavimus, ES šalių UR ministrai pirmadienį davė formalų sutikimą po beveik dvejus metus trukusios aklavietės pradėti derybas su Rusija dėl naujos strateginės partnerystės sutarties. Jos prasidės birželio pabaigoje.

Balandžio pabaigoje Lietuva blokavo derybų su Rusija pradžią, pasiūlydama prie derybų mandato keturias deklaracijas – dėl Lietuvai nutrūkusio tiekimo naftotiekiu „Družba”, įšaldytų konfliktų Gruzijoje ir Moldovoje sprendimo, bendradarbiavimo tiriant Sausio 13-osios įvykių, Medininkų žudynių bylas ir dėl pagalbos tremtiniams, grįžtantiems į tris Baltijos valstybes.

Pirmadienį UR ministrai taip pat aptarė rinkimų Gruzijoje ir Serbijoje rezultatus, bendroje jų ir ES šalių gynybos ministrų sesijoje buvo diskutuojama apie Europos saugumo ir gynybos politiką bei padėtį Afganistane.

Kalbėdamas apie Gruziją, P.Vaitiekūnas siūlė ES aiškiai paremti Gruzijos prezidento pateiktą taikaus konflikto sureguliavimo Abchazijoje planą ir svarstyti, kokiu būdu ES galėtų daugiau prisidėti prie įšaldytų konfliktų Gruzijoje sprendimo. Ministras taip pat pabrėžė, kad ES turėtų kuo greičiau pradėti derybas su Gruzija dėl vizų palengvinimo ir laisvos prekybos sutarties sudarymo.

Pasak pranešimo, ES užsienio reikalų ministrai teigiamai įvertino praėjusią savaitę Gruzijoje vykusius parlamento rinkimus.

Kalbėdamas apie praėjusią savaitę Afganistane žuvusį Lietuvos karį, P.Vaitiekūnas pažymėjo, kad siekiant išvengti galimų neramumų sąlyginai ramia laikytoje Goro ir kitose provincijose, būtina laiku ir nuosekliai vykdyti Afganistano provincijų plėtrą.

„Tarptautinė finansinė parama Afganistano provincijoms turi būti paskirstoma tolygiau nei yra dabar”, – teigė P.Vaitiekūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.