V. Juščenka ieško alternatyvos dujų bendrovei „Gazprom” Kazachstane

Į energetikos karą prieš Rusiją, be Europos Sąjungos, įtraukiamos jos NVS sąjungininkės, rašo „Gazeta GZT.ru”.

Kijeve vyko Ukrainos prezidento Viktoro Juščenkos susitikimas su kolegomis iš Lenkijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Baltijos šalių. Nuspręsta palaikyti alternatyvaus naftotiekio „Odesa-Brodai-Gdanskas” projektą.

Posėdžio metu, kaip atsvara Rusijos energetikos monopolijai, buvo pasiūlytas alternatyvus naftos transportavimo variantas – vamzdynas „Odesa-Brodai”. Jį planuojama nutiesti iki Gdansko ir toliau – į Europos vakarus.

Kartu su dujotiekiu „Nabucco” (Kaspijos dujas siūloma tiekti į Europos pietus ir centrą per Turkiją) naftotiekis „Odesa-Brodai” gali sugriauti Rusijos kaip stambiausio energijos resursų eksportuotojo į ES pozicijas.

Kaip rašo „Gazeta”, Kazachstanas gali parduoti Ukrainai iki 37 mln. tonų savo naftos per metus, panaudodamas Kaspijos vamzdyno konsorciumo (KTK) pajėgumus. Iki 2015 m. Kazachstanas planuoja išgauti apie 150 mln. tonų naftos per metus. Apie 90 proc. naftos buvo eksportuojama, todėl Kazachstanui būtinos naujos realizacijos rinkos.

Tačiau Kijevo energijos vartotojų susitikimą Kazachstano vadovas Nursultanas Nazarbajevas ir vėl ignoravo – jį tomis dienomis lankė naujasis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Dabar pagrindinis Kazachstano naftos tiekimo maršrutas driekiasi per Rusiją – „Atyrau-Samara” ir „Tengizas-Novorosijskas” linijomis. Bendros metinės per šiuos du vamzdynus transportuotos naftos apimtys siekia 46 mln. tonų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.