ES ministrai leido pradėti derybas su Rusija

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį davė formalų sutikimą po beveik dvejus metus trukusios aklavietės pradėti derybas su Rusija dėl naujos strateginės partnerystės sutarties, pranešė šiuo metu Bendrijai pirmininkaujanti Slovėnija.

Bendrijos diplomatijos vadovai žalią šviesą deryboms uždegė prasidedant ES Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių tarybos (BRIST) posėdžiui Briuselyje.

„Riba peržengta”, – sakė vienas diplomatas.

Sutikusios į mandatą įtraukti Lietuvos iškeltus reikalavimus, ES šalys praėjusį trečiadienį Briuselyje susitarė pradėti derybas su Rusija.

Balandžio pabaigoje Lietuva blokavo derybų su Rusija pradžią, pasiūlydama prie derybų mandato keturias deklaracijas – dėl Lietuvai nutrūkusio tiekimo naftotiekiu „Družba”, įšaldytų konfliktų Gruzijoje ir Moldovoje sprendimo, bendradarbiavimo tiriant Sausio 13-osios įvykių, Medininkų žudynių bylas ir dėl pagalbos tremtiniams, grįžtantiems į tris Baltijos valstybes.

BRIST posėdyje ES šalių ministrai taip pat aptaria rinkimų Gruzijoje ir Serbijoje rezultatus. Bendroje jų ir ES šalių gynybos ministrų sesijoje bus diskutuojama apie Europos saugumo ir gynybos politiką bei padėtį Afganistane.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.