Kanų auksas atiteko prancūzų dramai, kurioje vaidina mėgėjai

Kanų kino festivalio „Auksinė palmės šakelė” sekmadienį atiteko prancūzų dramai apie prastoje Paryžiaus mokykloje dirbantį mokytoją, kuri tapo pirmuoju per du dešimtmečius vietinės gamybos filmu, gavusiu šį prestižinį apdovanojimą.
„Klasėje” (Entre les murs), kurią režisavo 46 metų Laurent’as Cantet (Loranas Kantė), vaidina įvairioms kultūrinėms bendruomenėms atstovaujantys aktoriai mėgėjai, atrinkti iš tos pačios vienos prancūzų mokyklos. Ši juosta įveikė 21 kitą Kanų konkursinės programos filmą.

„Tai pasaulio mikrokosmas, kur reiškiasi lygybė ar nelygybė”, – atsiėmęs aktoriaus ir režisieriaus Roberto De Niro įteiktą apdovanojimą sakė L.Cantet, kuris atėjo drauge su dviem dešimtimis jo mokinių.

„Klasė” yra jau ketvirtas L.Cantet filmas, kuriame, kaip ir ankstyvuosiuose jo darbuose, nagrinėjamos socialinio susvetimėjimo temos. Jo aktualumą pabrėžė tebevykstantys prancūzų moksleivių ir mokytojų gatvių protestai.

Tai pirmasis „Auksinę palmės šakelę” laimėjęs prancūzų filmas nuo 1987 metų, kai Kanų laureatu tapo Maurice’o Pialat (Moriso Pjala) režisuota juosta „Po šėtono saule” (Sous le soleil de Satan).

Geriausio aktoriaus apdovanojimas atiteko „Oskaro” laureatui Benicio Del Toro (Benisijui Del Torui) už virtuozišką vaidybą Steveno Soderbergho (Stiveno Soderbergo) daugiau kaip keturių valandų trukmės epe apie Lotynų Amerikos revoliucijos didvyrį Ernesto „Che” Guevarą (Ernestą „Če” Gevarą).

Geriausia aktore pripažinta brazilė Sandra Corveloni (Sandra Korveloni), jaudinamai suvaidinusi nėščią moterį, kuri San Paule jau ir taip viena augina keturis vaikus. Jos filmą „Perėjimo linija” (Linha de Passe) drauge režisavo Walteris Sallesas (Valteris Salisas) ir Daniela Thomas (Daniela Tomas).

43 metų S.Corveloni, kuri pirmą kartą pasirodo vaidybiniame filme, vaidina suvargusią valytoją, kurios sūnūs gali įtraukti nusikaltėlių pasaulis.

Geriausio režisieriaus apdovanojimas atiteko turkui Nuri Bilge Ceylanui (Nuriui Bilgei Džeilanui) už vizualiai turtingą šeimyninę dramą „Trys beždžionės” (Uc Maymun).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.