Ūkininkai dėl pieno grasina akcijomis

Lietuvos pieno perdirbėjai teigė, jog situacija pieno sektoriuje jau pradėjo gerėti, žaliavinis pienas pamažu brangsta, tačiau ūkininkų atstovai tikino, kad laukti žaliavos brangimo jau nebegali ir toliau grasina nesankcionuotomis akcijomis.

„Pieno žvaigždžių” valdybos pirmininkas Julius Kvaraciejus Žemės ūkio ministerijoje vykusiame posėdyje pieno pramonės sektoriui aptarti pažymėjo, jog pasaulinėje pieno rinkoje produktų kainos stabilizavosi.

Anot įmonės vadovo, pastaruoju metu net pastebimas nežymus produktų kainų augimas ir jei išliks tokia tendencija, tai ir Lietuvos pieno rinkoje situacija po kelių mėnesių pagerės, o perdirbimo įmonės nebedirbs nuostolingai.

„Rokiškio sūrio” direktoriaus pavaduotojas Dalius Trumpa posėdyje nebuvo taip optimistiškai nusiteikęs, nes, anot jo, rinka nėra lengvai prognozuojama.

Tačiau, anot „Rokiškio sūrio” vadovo, vis tiek tikimasi jos stabilizavimosi. Vilties esą teikia tai, kad rinka tampa aktyvesnė – pieno produktai eksportui perkami, nors ir mažesne kaina.

Žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė susitikimo dalyviams teigė, kad ES Žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje Lietuva, motyvuodama pieno supirkimo kainų mažėjimu bei pieno gamybos kaštų augimu, prašė grąžinti eksporto grąžinamąsias išmokas pieno produktams.

Tačiau, anot ministrės, mūsų šalį palaikė tik Latvija, o Lenkiją labiau domino pieno kvotų didėjimas, o ne eksporto grąžinamųjų išmokų pieno produktams grąžinimas.

K.Prunskienė taip pat informavo, kad šiuo metu vėl siūloma taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas, nustatant lengvatinį 5 proc. tarifą ir aprėpiant visą pieno bei pieno produktų gamybos ir prekybos grandinę.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas konstatavo, kad dalis ūkininkų ketina trauktis iš pieno gamybos ir imtis augalininkystės arba visai nutraukti žemės ūkio veiklą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.